Tussenstation Hoogeveen wil bouwmateriaal tweede leven geven
Tussenstation ambieert om negentig procent van het bouwmateriaal dat geoogst wordt bij sloopwerkzaamheden te hergebruiken. Het zoekt minimaal drie startups of kleine bedrijven die onderdeel willen worden van de circulaire maakomgeving in Tussenstation. Op die locatie in Hoogeveen gaan ondernemers aan de slag om de geoogste materialen geschikt te maken voor hergebruik. Dit kan bijvoorbeeld door het verwijderen van spijkers uit hout, frezen van gevelpanelen met een specifiek patroon en het samenstellen van een nieuw raamkozijn uit oude kozijnen. Er is volop ruimte voor innovatieve ideeën.
Op deze manier krijgen steeds meer geoogste materialen een kans op een tweede leven. Dit draagt bij aan minder bouwafval en minder gebruik van primaire materialen. Het levert ook innovatieve steun in het werkveld van sloop, bouw en de maakindustrie.
Om ondernemers te vinden die een frisse blik hebben op de mogelijkheden voor hergebruik van de materialen schrijft Tussenstation een ondernemerscompetitie uit. De gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe steunen dit met ieder 22.500 euro subsidie. Een vakjury bepaalt welke ondernemers een plek verdienen op de locatie. De drie winnaars ontvangen ieder een bijdrage van maximaal € 15.000 voor de aanloopkosten van hun bedrijf.

bron: gemeente Hoogeveen

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Speeltoestel in Haarlem krijgt tweede leven dankzij duurzame renovatie
6 mrt om 09:05 uurIn Haarlem is een innovatieve en circulaire aanpak toegepast om een speeltoestel op het Flevoplein een tweede…
Met een circulariteitsindex verduurzaamt Tilburg haar beheer van de openbare ruimte
4 mrt om 09:11 uurSnoeien zonder aanhanger? Bladeren niet opruimen maar laten liggen? Het zijn overwegingen die voortvloeien uit…
Twintig kilometer circulair asfalt op dijk tussen Tiel en Waardenburg
7 feb om 08:38 uurDe dijk tussen Tiel en Waardenburg voldoet niet meer aan de huidige veiligheidseisen en moet worden versterkt.…
Demonteren en hergebruiken: de lessen uit Zwolle
15 jan om 10:19 uurVlakbij de binnenstad van Zwolle verrijst de komende jaren de Nieuwe Veemarkt: een gebied met 750 nieuwe…
De eerste resultaten van de Asfalt Recycling Train
27 dec 2024Om duurzamer en meer circulair te werk te gaan in wegonderhoud, is de Asfalt Recycling Train (ART) in het…
Benutten overheden het inkoopinstrument voldoende voor het aanjagen van circulariteit?
19 dec 2024Circulair uitvragen is een van de manieren om de ontwikkeling van circulariteit in de openbare ruimte verder…