Stedelijk erfgoed belangrijk voor locatiekeuze huishoudens
Hoogopgeleiden
Mark van Duijn toont aan dat voornamelijk hoogopgeleide huishoudens worden aangetrokken door de aanwezigheid van stedelijk erfgoed. Economen zijn geïnteresseerd in factoren die de locatiekeuze van huishoudens verklaren. Deze keuze onthult de woonvoorkeuren van huishoudens. Van Duijn gebruikt methodes die het mogelijk maken om de betalingsbereidheid van locatiefactoren te berekenen voor elk type huishouden.
Cultureel erfgoed
Van Duijn richt zich op één specifieke locatiefactor: cultureel erfgoed. Cultureel erfgoed is van toegevoegde waarde voor het imago van een stad. Dit verhoogt de kwaliteit van leven in een stad. Dit heeft vervolgens weer effect op de woningprijzen in een stad. Van Duijn onderzocht daarom thema’s rondom de locatiekeuze van huishoudens, de economische waardering van cultureel erfgoed en de woningmarkt in Nederland: de toegevoegde waarde van cultureel erfgoed met betrekking tot de locatiekeuze van Nederlandse huishoudens, het effect van stedelijke herontwikkeling van industrieel erfgoed op de omliggende woonwijken en de impact van veranderingen in inkomen op de prijsontwikkeling van woningen met verschillende kwaliteit.
Positieve uitstralingseffecten
Van Duijn toont bijvoorbeeld aan dat de herontwikkeling van de Westergasfabriek ook positieve uitstralingseffecten heeft op de omliggende woonwijken. De woningprijsontwikkelingen na 2003 stegen in deze woonwijken sterker dan in de rest van Amsterdam. Daarnaast laat Van Duijn zien dat bij positieve veranderingen in inkomen prijzen van luxere woningen namelijk sterker stijgen dan woningen met een lagere kwaliteit en vice versa.
Beleidsmakers
De resultaten van Van Duijn zijn interessant voor beleidsmakers. Hij geeft inzicht in de locatiekeuze van verschillende huishoudens, de baten van cultureel erfgoed en de complexiteit van de huizenmarkt. Lokale beleidsmakers die bijvoorbeeld graag hoger opgeleiden willen aantrekken of behouden in hun stad kunnen hun stedelijk erfgoed inzetten, bijvoorbeeld door hun erfgoed te promoten en goed te onderhouden, om dit doel te bereiken. Lokale beleidsmakers die graag hun industrieel erfgoed willen herontwikkelen moeten ook rekening houden met de positieve of negatieve uitstralingseffecten op de omliggende woonwijken.
Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
Bron: VU
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…