Stadhuisplein Rotterdam op de schop
Verkeerde uitstraling
Het Stadhuisplein is een van de belangrijkste pleinen van Rotterdam. Het plein is populair en een bruisend uitgaanscentrum maar heeft niet de uitstraling die het verdient en die past bij een plein op zo’n belangrijke plek in hartje binnenstad. Ondernemers rondom het plein, ontwikkelaar MAB en gemeente gaan gezamenlijk investeren in het belangrijke plein in het centrum van Rotterdam. Een in het oog springend onderdeel van de plannen: de twee horecapaviljoens die een barrière vormen tussen de Coolsingel en het Stadhuisplein verdwijnen.
Flinke ingreep nodig
Ondernemers en gemeente zijn het eens dat er een flinke ingreep nodig is op het Stadhuisplein. Om veranderingen op het plein mogelijk te maken moest echter een aantal hobbels worden genomen. Zo moest er een nieuwe bestemming komen voor het deels leegstaande vastgoed aan de noordzijde van het plein, moesten de terrassen worden verbeterd en moest er een oplossing komen voor de twee horecapaviljoens die het plein afsnijden van de Coolsingel. Daarnaast moest ook de buitenruimte worden opgeknapt.
Herinrichting
Al deze hobbels zijn inmiddels genomen. De twee horecapaviljoens verdwijnen op het moment dat de vervangende ruimte in het project Cool63 aan de noordzijde van het plein gereed is, begin 2015. Bovendien hebben de horecaondernemers en vastgoedeigenaren aan de noordzijde van het plein vergevorderde plannen om serres aan te bouwen. Vooruitlopend daarop zullen de horecaondernemers hun terrassen deze zomer al meer open maken. Een deel van de terrassen zal verdwijnen. Maar in plaats voor de terrassen die verdwijnen, komen er terrassen voor terug die vormgegeven zijn volgens de moderne richtlijnen, ze zijn veel opener en strakker. Daarnaast zullen de schotten tussen de terrassen en de plastic palmbomen verdwijnen uit het straatbeeld. Met de renovatie van de panden en het plein wordt nu begonnen.
Burgerparticipatie
De ondernemers, maar ook de omwonenden, worden betrokken bij het inrichtingsplan voor de buitenruimte. Hun opmerkingen worden meegenomen in het plan dat na de zomer klaar is. In 2014 wordt begonnen met de grote opknapbeurt van het Stadhuisplein.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…