Rotterdam test nieuwe methode tegen de eikenprocessierups
Met een apparaat dat lijkt op een paintball-pistool wordt een lokstof in de top van de eik geschoten. De mannetjesvlinders komen hierop af, maar raken in de war en komen niet tot paren. Hierdoor komen er uiteindelijk minder eikenprocessierupsen in de bomen. De proef is uitgevoerd bij vijftig eiken nabij het Zuiderpark.
De lokstof bestaat uit zogenoemde feromonen, een stof die lijkt op die van vrouwelijke vlinders. Dat trekt mannetjes aan, maar zij treffen geen (of minder) vrouwtjes. Hierdoor blijft een paring uit. De methode werkt preventief, waardoor er minder bevruchte eitjes worden afgezet.
Onderzoek
Onafhankelijke onderzoekers en wetenschappers aan de universiteit van Zweden ontwikkelden deze methode. Het doel is om de aantallen eikenprocessierups te verminderen, zonder nadelige effecten op andere dieren, planten, het milieu en de volksgezondheid. De werking wordt gemonitord en de resultaten worden verwacht in november 2023.
Natuurlijke vijanden
Rotterdam probeert de rups al langer terug te dringen door natuurlijke vijanden in te zetten. Zo zijn er vele vleermuizen- en mezenkasten in de buurt van eiken opgehangen. Koolmezen eten namelijk de rupsen en de vleermuizen de nachtvlinder die eruit voortkomt. Bovendien zijn er bloembollen geplant in de buurt van eiken, waar de sluipwesp op afkomt.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr om 09:51 uurSamen herstellen we de waterkringloop
8 apr om 09:25 uurKlimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr om 08:52 uurYoung professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt om 14:53 uurOok in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt om 09:58 uurDe Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt om 09:03 uurMet meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt om 10:55 uurBlijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt om 16:49 uurIn steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…