Rotterdam start proef met gebruik circulaire betonstenen
Een aantal proefvakken aan de Marconistraat heeft schade en hierin komt ter vervanging de partij circulaire stenen. Beheerder Arjan Oostra zegt erover: "er is al eerder geëxperimenteerd met het hergebruik van beton. Er staat al een betonnen bankje van oud beton in het Vroesenpark. Maar in Rotterdam is het nu de eerste keer dat er circulaire betonstenen worden gebruikt. Wat bijzonder is aan deze stenen is dat ze in het reguliere productieproces zijn gemaakt en het KOMO-keur hebben."
De stenen zijn gemaakt van twee vrachten stenen afkomstig uit een project in Prins Alexander. Deze zijn afgevoerd naar een GBN (Grondstoffen Recycling Hoorn) waar de steen is gebroken in drie fracties:
- Circugrind - grove fractie >4 mm
- Circuzand - fijne fractie <4 mm
- Circument-– ultrafijne fractie <0,2 mm
Het Circugrind en Circuzand zijn hergebruikt in de nieuwe straatstenen en gemaakt bij Verdoorn Beton in Gouda. "Het idee komt voort uit een samenwerkingsverband van onder meer GBN en TU Delft", vertelt Oostra. "Zij hebben de technologie C2CA ontwikkeld. Collega Cor Luijten van Stadsontwikkeling is daar mee bezig. Het idee was om oud beton te scheiden in grind, zand en cement. Het zou helemaal leuk zijn als alle vrijkomende materialen in een nieuwe steen verwerkt worden, maar daar is veel meer onderzoek voor nodig. Dat is voor deze kleine partij geen doen. De huidige leverancier heeft nu 30 procent zand en grind hergebruikt en verder nieuwe zand, grind en cement."
Er wordt gemonitord hoe de stenen zich houden. Bij een volgende partij kan er dan meer hergebruikt materiaal toegevoegd worden.
Circulaire openbare ruimte
Wil je meer over het thema circulaire openbare ruimte? Meld je dan aan voor het eerste Circulaire Openbare Ruimte Congres. De gemeente Rotterdam verzorgt tijdens het congres een sessie over circulair groenbeheer. Lees meer over het congres.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Brabants fietspad van weg vol hobbels en barsten naar onderhoudsarme gladde baan
28 okt om 09:47 uurBarsten in het fietspad, een wegdek dat omhoog komt en lappen asfalt die zijn vervangen door stenen. Het…
Nostalgische binnenstedelijk sfeerbeeld met biobased betonklinker
19 sep om 10:06 uurExcluKera Biobased is een biobased betonklinker die onlosmakelijk verbonden is met een keramische deklaag die…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
Houtsnippers circulair ingezet in Rotterdamse straten
12 jun om 08:57 uurOm burencontact in straten te bevorderen, voorziet Opzoomer Mee Rotterdam straten van kleine budgetten en/of…
Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train
22 mrt om 13:37 uurRijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…
Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer
8 jan om 13:51 uurEen succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…
Sturing in bestekken cruciaal voor circulaire en CO2-impact
28 nov 2023Ieder jaar worden er, veelal in opdracht van en in samenwerking met gemeenten of provincies, prachtige nieuwe…
Matchingstool maakt hergebruik grondstoffen efficiënter
26 nov 2023Tinder voor grondstoffen. Dat is zo ongeveer hoe DuSpot zich laat kenmerken. “DuSpot is een onafhankelijke…