Rijswijk en Bloemendaal groenste plaatsen van Nederland
Voor de Groene Stad Challenge is de groenpotentie in de woonomgeving van ruim 5,6 miljoen inwoners van Nederland (103 gemeentes) in kaart gebracht. Gemiddeld bestaat 44 procent van het oppervlak van de onderzochte plaatsen uit groen. Er is daarnaast een enorme potentie, zo blijkt uit een analyse: duizenden voetbalvelden aan publieke grond is te vergroenen (812 voetbalvelden aan zinloze verharding, 4.216 voetbalvelden aan parkeervakken). Daarnaast bestaat het gebied uit 18.579 voetbalvelden aan gazon, en 13.036 voetbalvelden aan platte daken die met groen ingericht kunnen worden. Ook blijkt er ruimte voor het planten van nog 93.485 bomen en kan de helft van de gemeten tuinen nog meer dan 30 procent worden vergroend.
Data
De Groene Stad Challenge loopt sinds 2021 en helpt gemeentes hun groenambitie sneller te realiseren. De combinatie van de methodieken van NL Greenlabel, de Husqvarna Urban Green Space Index en de kennis en data van Sweco, stelt het team in staat inzicht te geven in de mate van vergroening per wijk of buurt en waar ruimte is voor meer groen. Sweco analyseerde hiervoor data, satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) van ruim 100 gemeentes in 6 provincies. Op basis daarvan is de volledige ranglijst van deelnemende gemeentes, bestaande uit 50 steden en 384 dorpen, bekendgemaakt. Bekijk hier de hele ranglijst.
Groeiambities realiseren
Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel, zegt over het belang van de Groene Stad Challenge: "De vergroeningsopgave is urgent en complex. De inzichten van de challenge helpen de kansen in kaart te brengen en sneller groenambities te realiseren." Anton de Jong, directeur Husqvarna Nederland BV, voegt eraan toe: "onze Husqvarna Green Space Index (HUGSI), geïntroduceerd in 2019, brengt wereldwijd steden in kaart en wijst letterlijk aan waar ruimte is voor verbeteringen aan het openbaar groen in die steden. Nederland heeft nu de wereldprimeur dat niet enkele steden in een land, maar 30 procent van de stedelijke omgeving in kaart is gebracht."
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr om 09:51 uurSamen herstellen we de waterkringloop
8 apr om 09:25 uurKlimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr om 08:52 uurYoung professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt om 14:53 uurOok in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt om 09:58 uurDe Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt om 09:03 uurMet meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt om 10:55 uurBlijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt om 16:49 uurIn steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…