Regionale aanpak overbelichting Twentse buitengebied
Het voornemen van de gemeente Twenterand is onderdeel van het Twentse project: ‘Twente Bewust Verlicht’. Tien Twentse gemeenten (Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden) werken in dit project samen met als doel fors te besparen op licht en energie. Provincie Overijssel en Regio Twente ondersteunen dit project.
Openbaar verlichtingbeheer op regionale schaal
Het is uniek dat gemeenten gecoördineerd en op regionale schaal de schijnwerper zetten op openbare verlichting. Samen brengen ze ook de verlichtingssituaties op sportvelden en bedrijfsterreinen in beeld. De gemeenten overleggen met hun bewoners de plannen voor verwijdering van onnodige lichtmasten.
Eerste bewonersoverleg
De gemeente Twenterand is de eerste van de gemeenten die een voorstel voor alternatieve verlichting voorlegt aan haar inwoners. Donderdagavond 2 februari 2012 hebben de inwoners uit het buitengebied in het gemeentehuis te Vriezenveen als eerste hun ideeën over de plannen geuit. Op de informatieavond stelde gedeputeerde Ineke Bakker het belang van bewust verlichten aan de orde, mede naar aanleiding van klachten die bij de provincie binnenkomen over onnodige of hinderlijke verlichting.
Grote verschillen gemeenten onderling
Vergeleken met andere provincies zoals Utrecht is Overijssel een relatief donkere provincie. Overigens zijn er grote onderlinge verschillen tussen hoe Twentse gemeenten het buitengebied verlichten. Sommige gemeenten verlichten hun wegen om de 120 meter, andere hebben lichtmasten geplaatst op alle kruisingen en bij alle bochten, terwijl enkele gemeenten hun buitengebied nauwelijks verlichten. Dezelfde verschillen komen voor op bedrijventerreinen. Het ene bedrijfsterrein wordt nauwelijks verlicht terwijl het andere bedrijfsterrein inclusief bedrijfsgebouw baadt in het licht. In heel Nederland geldt dat de buitenverlichting de laatste jaren enorm is toegenomen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…