Provincie Utrecht bestrijdt eikenprocessierups
Onder het motto ´voorkomen is beter dan genezen´ begon de provincie Utrecht onlangs met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups die zijn nesten zou kunnen gaan bouwen in de eikenbomen langs de Utrechtse provinciale wegen. De bestrijding neemt ongeveer zeven dagen in beslag.
Provincie Utrecht bestrijdt processierups
dinsdag 26 april 2011
2 min

Nachtvlinder
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt zij in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na de winter komen in het voorjaar de jonge rupsen uit de eitjes te voorschijn. Na de het derde stadium van vervelling, komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.
Preventieve bestrijding
“Uit ervaring van voorgaande jaren weten we welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen,”
laat Jan van der Pol van de provincie Utrecht weten. “We behandelen deze bomen nu in een vroeg stadium om te voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt.”
Het gaat om ruim 2000 eiken waaruit de provincie in vorige jaren nesten heeft verwijderd en om nog wat locaties die ´verdacht´ zijn. De bomen staan verspreid langs de volgende provinciale wegen:
N199 tussen Amersfoort en Bunschoten
N237 tussen Amerfoort en Utrecht
N221 tussen Baarn en Eemnes
N238 tussen Zeist en De Bilt
N224 tussen Zeist en Renswoude
N402 tussen Harmelen en Lopik
N225 tussen Rhenen en Wageningen
N408 tussen Utrecht en Nieuwegein
N226 tussen Amersfoort en Maarsbergen
N409 tussen Utrecht en Houten
N227 tussen Cothen en Amersfoort
N411 tussen Utrecht en Bunnik
N234 tussen Groenekan en Bilthoven
Waterwingebieden, bebouwde kommen en vlindertrekzone´s zijn zoveel als mogelijk uitgesloten van preventieve behandeling.
Behandeling met biologisch middel
Vanaf dinsdag 26 april 2011 begon de firma Wolterinck uit Beltrum met het spuiten van een biologisch middel dat niet schadelijk is voor de bomen en hun omgeving. De behandeling van de 2000 bomen neemt ongeveer zeven dagen in beslag. Een tweede behandeling is niet nodig. Alle overige bomen die geen preventieve behandeling krijgen, worden nauwlettend in de gaten gehouden door medewerkers van de provincie. De eventueel gevonden rupsen worden op milieuvriendelijke wijze opgezogen en daarna verbrand.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurGroen is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Het is onder andere belangrijk voor de luchtkwaliteit, het…
Lees verder »
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…