Openbare verlichting aangestuurd via fm-zendmast
Huidige methoden voldoen niet altijd
Bestaande methoden om openbare verlichting te schakelen en te dimmen, voldoen niet altijd aan alle behoeften van de klant. Zo is er toonfrequent (TF) schakelen door de netbeheerder, waarmee alle lampen tegelijk aan of uit gaan. Met een aanvullende controller kan men per lichtmast autonoom dimmen en schakelen volgens een vast programma. In veel gevallen voldoet dat uitstekend. Maar indien meer flexibiliteit is gewenst, komen beheerders automatisch uit bij het dure telemanagement. Daarbij wordt elke lichtmast individueel aangestuurd, welke tevens data terugzendt over het eigen functioneren. De communicatie verloopt via het mobiele datanetwerk GSM, met abonnementskosten voor datatransport. Zo is telemanagement eigenlijk uitsluitend geschikt voor kleine aantallen masten. Meestal worden daarbij licentievrije frequenties gebruikt die met name door medegebruik van Wifi ook nog eens storingsgevoelig zijn. Als specialist in openbare verlichting wil Ziut haar klanten naast genoemde opties nog meer keuze bieden. Daarom ontwikkelt Ziut in eigen beheer R-tf®.
Het betrouwbare alternatief: R-tf®
R-tf® is een nieuwe variant van telemanagement. Het grootste verschil is dat het communiceert via het krachtige FM-omroepsignaal, waarmee een onbeperkt aantal ontvangers ineens kan worden bereikt en wat ongevoelig is voor storingen. Bovendien is het eenrichtingsverkeer: uitsluitend aansturen. Dat bespaart een dure informatiestroom van terugkomende gegevens die steeds minder belangrijk zijn, een led-lamp werkt immers vrijwel altijd. Het R-tf®-signaal reist mee op het FM-omroepsignaal, vergelijkbaar met het RDS-signaal op de autoradio. Het signaal heeft een hoog bereik, waardoor het ook wordt ontvangen in beboste gebieden of tussen hoge gebouwen.Het enige benodigde apparaat is een ontvanger in elke lichtmast. De ontvanger is zo klein en krachtig dat bij de meeste armaturen geen externe ontvanger nogdig is, wat de kans op lekkages minimaliseert. De FM-zendmasten bereiken iedere plek in Nederland, hebben een noodstroomvoorziening en de zendapparaten zijn dubbel uitgevoerd: zodra er eentje uitvalt, neemt de ander het direct over. Zo heet de R-tf®-infrastructuur een bedrijfszekerheid van meer dan 99,8 procent.
Zo werkt het in praktijk
In een computerprogramma worden de gewenste commando’s opgesteld voor schakelen of dimmen. Dat kan voor elke lichtmast anders zijn, voor groepen van lichtmasten, per straat, wijk, gemeente, regio of landelijk en het kan ook variëren van dag tot dag. Dit pakket commando’s wordt via een reguliere internetverbinding verstuurd naar de radiozender. Vanaf daar worden de commando’s rechtstreeks naar alle ontvangers gestuurd. De ontvanger in elke lichtmast of schakelkast herkent zijn unieke ID-code en ontvangt het commando. Hij kan acuut reageren (bij calamiteiten direct alle licht aan, of juist midden in de nacht een keer extra uit), of instructies opslaan in zijn geheugenchip en uitvoeren op het gewenste tijdstip. Ziut kan R-tf® met diverse andere lichtmanagement-systemen combineren en beheren vanuit één centrale controlroom. Het systeem is vanaf dit najaar beschikbaar.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov om 13:41 uurStudio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…
Vergroend visitekaartje voor gemeente Purmerend
6 nov om 09:27 uurHet plein voor het stadhuis van Purmerend heeft een metamorfose ondergaan. Auto’s staan tegenwoordig in een…
Drone brengt lichtbeeld Bossche binnenstad in kaart
29 okt om 10:10 uur's-Hertogenbosch heeft onlangs als een van de eerste gemeenten in Nederland een drone ingezet om in de…
Verduurzaming in Bunschoten: besparen met ledverlichting
25 okt om 08:40 uurHoe kunnen we - met behoud van een goed lichtniveau zonder lichthinder - besparen op openbare verlichting? Die…
OVL Awards: inschrijvingen nog mogelijk tot 18 oktober
11 okt om 09:55 uurOp 12 november worden de OVL Awards uitgereikt op het OVL Symposium. Het is nog tot 18 oktober mogelijk om een…
LED For President
8 okt om 09:54 uurVoor iedere editie van Straatbeeld schrijft Chantal Verspaille, in haar rol als schepen van een Vlaamse stad,…
Stijlvolle make-over in Breskens: gelijkmatig lichtbeeld zonder lichthinder
24 sep om 14:57 uurDertig PRUNUS V3 armaturen sieren de 'Boulevard' in Breskens, een woonstraat die een voet- en fietsverbinding…
Normec Rei-Lux blijft innoveren met meetdata van masten
23 sep om 08:35 uurWat is de staat van de lichtmasten en verkeerslichten en wanneer moeten zij vervangen worden? Rijksoverheid,…