Openbare verlichting aangestuurd via fm-zendmast

maandag 13 mei 2013
timer 3 min
Ziut BV heeft een nieuwe methode uitgevonden om openbare verlichting te bedienen: R-tf®. Commando's worden via het FM-omroepsignaal naar de lichtmasten gebroadcast. Elke lichtmast, straat of wijk kan afzonderlijk aangestuurd worden, rechtstreeks vanaf een computer. 

Openbare verlichting aangestuurd via fm-zendmast

Huidige methoden voldoen niet altijd

Bestaande methoden om openbare verlichting te schakelen en te dimmen, voldoen niet altijd aan alle behoeften van de klant. Zo is er toonfrequent (TF) schakelen door de netbeheerder, waarmee alle lampen tegelijk aan of uit gaan. Met een aanvullende controller kan men per lichtmast autonoom dimmen en schakelen volgens een vast programma. In veel gevallen voldoet dat uitstekend. Maar indien meer flexibiliteit is gewenst, komen beheerders automatisch uit bij het dure telemanagement. Daarbij wordt elke lichtmast individueel aangestuurd, welke tevens data terugzendt over het eigen functioneren. De communicatie verloopt via het mobiele datanetwerk GSM, met abonnementskosten voor datatransport. Zo is telemanagement eigenlijk uitsluitend geschikt voor kleine aantallen masten. Meestal worden daarbij licentievrije frequenties gebruikt die met name door medegebruik van Wifi ook nog eens storingsgevoelig zijn. Als specialist in openbare verlichting wil Ziut haar klanten naast genoemde opties nog meer keuze bieden. Daarom ontwikkelt Ziut in eigen beheer R-tf®.

Het betrouwbare alternatief: R-tf®

R-tf® is een nieuwe variant van telemanagement. Het grootste verschil is dat het communiceert via het krachtige FM-omroepsignaal, waarmee een onbeperkt aantal ontvangers ineens kan worden bereikt en wat ongevoelig is voor storingen. Bovendien is het eenrichtingsverkeer: uitsluitend aansturen. Dat bespaart een dure informatiestroom van terugkomende gegevens die steeds minder belangrijk zijn, een led-lamp werkt immers vrijwel altijd. Het R-tf®-signaal reist mee op het FM-omroepsignaal, vergelijkbaar met het RDS-signaal op de autoradio. Het signaal heeft een hoog bereik, waardoor het ook wordt ontvangen in beboste gebieden of tussen hoge gebouwen.Het enige benodigde apparaat is een ontvanger in elke lichtmast. De ontvanger is zo klein en krachtig dat bij de meeste armaturen geen externe ontvanger nogdig is, wat de kans op lekkages minimaliseert. De FM-zendmasten bereiken iedere plek in Nederland, hebben een noodstroomvoorziening en de zendapparaten zijn dubbel uitgevoerd: zodra er eentje uitvalt, neemt de ander het direct over. Zo heet de R-tf®-infrastructuur een bedrijfszekerheid van meer dan 99,8 procent.

Zo werkt het in praktijk

In een computerprogramma worden de gewenste commando’s opgesteld voor schakelen of dimmen. Dat kan voor elke lichtmast anders zijn, voor groepen van lichtmasten, per straat, wijk, gemeente, regio of landelijk en het kan ook variëren van dag tot dag. Dit pakket commando’s wordt via een reguliere internetverbinding verstuurd naar de radiozender. Vanaf daar worden de commando’s rechtstreeks naar alle ontvangers gestuurd. De ontvanger in elke lichtmast of schakelkast herkent zijn unieke ID-code en ontvangt het commando. Hij kan acuut reageren (bij calamiteiten direct alle licht aan, of juist midden in de nacht een keer extra uit), of instructies opslaan in zijn geheugenchip en uitvoeren op het gewenste tijdstip. Ziut kan R-tf® met diverse andere lichtmanagement-systemen combineren en beheren vanuit één centrale controlroom. Het systeem is vanaf dit najaar beschikbaar.

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom

31 mrt om 10:18 uur

Nieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…

Lees verder »
descriptionArtikel

De tien lessen van smart lighting

3 feb om 14:15 uur

Bij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Verlichting als brug tussen heden en verleden

17 jan om 15:11 uur

Monumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen

8 jan om 08:44 uur

Traditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker

29 nov 2024

In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien

27 nov 2024

In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…

Lees verder »
descriptionArtikel

Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken

16 nov 2024

De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…

Lees verder »
flash_onNieuws

OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco

15 nov 2024

Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…

Lees verder »