Ontwerp Buurtpark Helmond klaar
Vernieuwing binnenstad
Het afgelopen jaar is het terrein ten zuiden van de Heistraat veranderd in een kale vlakte. De komende jaren worden op deze plek nieuwe koop – en huurwoningen gebouwd, die samen Weverspoort zullen vormen. Weverspoort is het derde en laatste deel van de vernieuwing van de Helmondse Binnenstad. Tussen de nieuwe woningen komt een buurtpark te liggen waar mensen kunnen wandelen, sporten, spelen of tot rust kunnen komen.
Multifunctioneel park
Het Buurtpark vormt een belangrijk onderdeel van de herstructurering van Helmond Binnenstad. Het park wordt multifunctioneel met twee hoofdroutes die het park doorsnijden en een recreatieve route die rond het park loopt. Er komen voldoende zitplekken, speeltoestellen en een afgeschermd hondenlosloopveld. Ook zal er een kunstwerk in het park geplaatst worden.
Samenwerking met bewoners
De gemeente is samen met een klankbordgroep bestaande uit negen binnenstadbewoners, tot het definitieve ontwerp voor het park gekomen. De overige bewoners van Helmond konden hun mening over de plannen geven tijdens verschillende informatiebijeenkomsten. Ook de naam wordt samen met de bewoners gekozen. Na een oproep kwamen er veel naamsuggesties binnen bij de Straatnamencommissie. Deze heeft er vier geselecteerd: Binnenpark, Fonkelpark, Heipark of Weverspark. Tot 15 oktober kunnen de bewoners van Helmond stemmen op hun favoriete naam. De naam met de meeste stemmen wordt de definitieve naam voor het park.
Engelse landschapsstijl
Als voorbeeld voor het Buurtpark is het laat 19e eeuwse stadspark gebruikt. Dit park is gebaseerd op de Engelse landschapsstijl, die bestaat uit glooiende gazons, boomgroepen, water, slingerende paden en doorzichten naar de omgeving. Het park zal ongeveer anderhalve hectare groot worden en komt centraal in de buurt Weverspoort te liggen, ten hoogte van de Karel Raijmakersstraat.
Planning
De planning is dat eind 2012 de nieuwe riolering en bouwwegen rondom het buurtpark aangelegd zijn. In het voorjaar van 2013 worden de glooiingen aangelegd, de bomen van het Advocaat Botsplein verplant en het terrein tijdelijk ingezaaid. De definitieve aanleg van het Buurtpark is afhankelijk van de oplevering van de nieuwe woningen rondom het park. Een deel van deze woningen moeten vanwege sociaal toezicht bewoond zijn om het Buurtpark definitief te kunnen aanleggen. Mocht dit op zich laten wachten, dan worden vooruitlopend op de definitieve aanleg toch al de paden aangelegd en de bomen geplant.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr 2024Samen herstellen we de waterkringloop
8 apr 2024Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr 2024Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt 2024Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt 2024De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt 2024Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt 2024Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt 2024In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…