Natte kelders in Borne verleden tijd
Bewoners van de wijk Wensink-Noord in het Overijsselse Borne hadden regelmatig te maken met ondergelopen kelders en kruipruimten na een forse regenbui. Reden voor de gemeente om maatregelen te treffen.
Namens de gemeente was Jos Immerman betrokken bij het project om de wateroverlast te verhelpen. “Met stortbuien kwam het inderdaad regelmatig voor dat kelders onder water kwamen te staan. Hiermee hebben we zelfs een aantal keer het nieuws gehaald”, herinnert Immerman zich. De hoogste tijd dus om er iets aan te doen.
Overtollig regenwater
De oplossing bestaat deels uit een ondergrondse betonnen waterberging van 600 kuub. Overtollig regenwater wordt hierin opgevangen. TWEBO Leidingsystemen uit Enschede werd gevraagd om te zorgen voor lijngoten die het water naar de waterberging transporteren. Arjan Brouwer van het Twentse bedrijf adviseerde de gemeente gebruik te maken van MEARIN lijngoten van MEA Water Management. “Omdat de goten in een straat liggen moest er wel gewoon verkeer overheen kunnen rijden. Ook zwaar verkeer, als vuilniswagens en vrachtauto’s.” De MEARIN lijngoten zijn gemaakt uit Sheet Moulding Compound, een glasvezelversterkt polyester, en zijn daarmee, door de hoge buigtreksterkte, zelfs sterker dan (polymeer)beton. De kans op breuk is dan ook nihil. “Ze zijn ook nog eens erg licht, arbotechnisch is dat natuurlijk gunstig”, vertelt Brouwer. De goten kunnen zonder hulpmiddelen verwerkt worden. Dat scheelt in de kosten en in tijd. Verkeershinder door opengebroken straten wordt hierdoor tot een minimum beperkt.
Goten hittebestendig
Naast dat de goten sterk en licht van gewicht hebben ze nog meer voordelen. Omdat de goten hittebestendig zijn, is het mogelijk ze direct in asfalt aan te brengen. Door het gladde oppervlak zijn ze eenvoudig te reinigen en bovendien zijn ze goed bestand tegen agressieve chemicaliën.
Bij zware regenval wordt het water, dat niet verwerkt kan worden door het riool, door de lijngoten afgevoerd naar de waterberging. “Water dat anders op straat zou blijven staan en naar de kelders zou lopen”, aldus Jos Immerman. Hij is te spreken over de toegepaste producten. “Financieel was het voor ons prima te doen. En het zijn mooie, strakke goten.”
Het belangrijkste is natuurlijk dat de wateroverlast in Wensink-Noord werd opgelost. Is dat gelukt? “Onlangs heeft het weer heel hard geregend”, vertelt Immerman. “En toen is alles goed gegaan. De bewoners zijn er dan ook erg blij mee.”
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…