Museumpark Paviljoen Rotterdam

woensdag 3 juli 2013
timer 3 min
Recentelijk werd in Rotterdam het Museumpark Paviljoen geopend. Het paviljoen is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter en was al een tijdje geleden opgeleverd. Nu ook de backbone van het Erasmus Medisch Centrum af is, werd het paviljoen officieel geopend.

Museumpark Paviljoen Rotterdam

 

Het Museumpark paviljoen maakt voor voetgangers de verbinding met het Museumpark en de ondergrondse Museumpark parkeergarage mogelijk. Architectenbureau Paul de Ruiter kan hiermee de opdracht voor de Museumpark parkeergarage, tien jaar na het ontwerp, als voltooid beschouwen.

Museumpark Paviljoen

Het paviljoen vormt het sluitstuk van het totale ontwerp van de Museumpark parkeergarage, waar ondergronds 1.150 parkeerplaatsen, verdeeld over drie lagen, zijn gecombineerd met de grootste waterberging van Nederland, met een capaciteit van 10.000 m³. Het Museumpark Paviljoen is een klein transparant icoon dat dient als een belangrijk voetgangersknooppunt van verkeersstromen op verschillende niveaus. Het overbrugt de verbinding tussen de 4,5 meter hoger gelegen backbone van het Erasmus MC, de traverse en de uitgang van de Museumpark parkeergarage.

's Nachts afgesloten

De mee‐ontworpen brug van het paviljoen verbindt het Erasmus MC met het Museumpark en vormt daarmee een nieuw adres aan het Museumpark. De toegang wordt gevormd door vier markante glazen taatsdeuren die gedurende de hele dag open staan voor voetgangers. ‘s Nachts wordt het paviljoen aan het Museumpark afgesloten en vormt daarmee een veilige doorgangsroute voor medewerkers van het Erasmus MC.

Abstract spel van open en dicht

Vanuit het Museumpark gezien is het glazen paviljoen het sluitstuk van de transparante traverse en biedt het de voetgangers met een volledig glazen gevel zicht op het Museumpark. Als je door het Museumpark loopt zorgen de verticale aluminium lamellen, die om de 1,5 meter het glas borgen, voor een abstract spel van open en dicht.

Museumpark parkeergarage

Een belangrijk principe in het ontwerp van de parkeergarage van Architectenbureau Paul de Ruiter was om het Museumpark zoveel mogelijk intact te laten. De parkeergarage is daarom onder het Museumpark en de Singelgracht geschoven. Op de kop van deze singelgracht, die het Museumpark scheidt van het Erasmus MC, is de inrit van de parkeergarage gecreëerd: als automobilist rijd je zo onder het water door de garage binnen. Enerzijds blijft het Museumpark hierdoor intact, anderzijds wordt de grond onder de singel dubbel gebruikt als in‐ en uitrit van de parkeergarage.

Vides van drie verdiepingen hoog

De garage is ontworpen vanuit de mens. Over de volle breedte, aan weerszijden van de garage zijn drie verdiepingen hoge vides gemaakt die daglicht de garage binnen laten stromen. In deze vides zijn de voetgangers in‐ en uitgangen geplaatst. Door de glazen daken van deze vides stroomt het daglicht de garage binnen en verleidt het de voetgangers naar de uitgang. Aan de ene kant mondt de vide uit in een langwerpig glazen uitgangspaviljoen bij het Boijmans Van Beuningen; aan de andere zijde komt de vide, onder de singelgracht door, in een langgerekte traverse aan de Erasmus MC zijde uit. Deze traverse vormt door zijn transparantie een aantrekkelijke looproute langs de singelgracht van het Museumpark en eindigt in het Museumpark Paviljoen.

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr 2024
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr 2024
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr 2024
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt 2024

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt 2024

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt 2024

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt 2024

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt 2024

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »