Maatregelen nodig voor waarborgen kwaliteit bomenbestand
Kwaliteit neemt af
De studenten hebben voor de vakgroep interviews afgenomen en knelpunten en oplossingsrichtingen op een rij gezet. Zowel van opdrachtgevers als opdrachtnemers (boomverzorgende bedrijven) kregen de onderzoekers te horen dat de kwaliteit van het bomenbestand afneemt.
Onderhoudsniveau naar beneden
Er wordt momenteel al regelmatig voor gekozen om het onderhoudsniveau naar beneden bij te stellen. Ook besluiten veel gemeenten om geen nieuwe bomen aan te planten als er bomen worden gekapt. Gemeentelijke opdrachtgevers kampen met te krappe budgetten en verlagen daarom de onderhoudsfrequentie van hun bomenbestand. De lagere budgetten leiden tot stevige concurrentie. Dit heeft tot gevolg dat er wordt ingeboet op kwaliteit en veiligheid.
Goed toezicht de sleutel
Goed toezicht wordt door veel partijen aangeduid als de sleutel om de kwaliteit van het bomenbestand te verbeteren en te waarborgen. Aannemers en adviesbureaus geven aan dat het de gemeentelijke opdrachtgevers ontbreekt aan de kennis en tijd om goed toe te zien op de voorgeschreven kwalificaties van het personeel en de kwaliteit van het werk. Dat heeft tot gevolg dat de aannemers de werkzaamheden uit het bestek tot een minimum beperken. De kwaliteit en veiligheid komen daardoor onder druk te staan. Boomspecialisten zouden in het toezicht een actievere rol kunnen spelen. Dit past volledig in het beeld van de regiegemeente die meer onderdelen extern onderbrengt.
Introductie ontzorgingsmodel
Door bezuinigingen bij gemeenten zien de marktpartijen de specifieke bomenkennis bij gemeentelijke instanties geleidelijk afnemen. Gemeentelijke ambtenaren worden steeds meer generalist dan specialist. De introductie van een ontzorgingsmodel zou hiervoor een oplossing kunnen zijn. Hierbij nemen de aannemers het gehele boombeheer voor hun rekening inclusief veiligheidsinspecties, snoeien en het oplossen van calamiteiten en klachten.
Samen zoeken naar oplossingen
Branchevereniging VHG wil het rapport vooral gebruiken om met de opdrachtgevers een open dialoog aan te gaan op de inhoud en samen te zoeken naar oplossingen om zo goed mogelijk met de beschikbare middelen om te gaan. Als opdrachtnemer en opdrachtgever zich samen sterk maken voor een kwalitatief goed bomenbestand, is er zeker toekomst voor de bomen, zo luidt de slotconclusie in het rapport.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr 2024Samen herstellen we de waterkringloop
8 apr 2024Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr 2024Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt 2024Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt 2024De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt 2024Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt 2024Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt 2024In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…