Krachtig ontwerp voor GreenArtSpot Dalen
In samenwerking met de Gemeente Coevorden is een locatie gezocht en gevonden nabij het dorp Dalen. Het plein is een sculptuur. Het plattelandsplein is niet de vormgeving van het totale beschikbare oppervlak, maar een plein op het knooppunt. Drie driehoekige houten geraamtes van imaginaire gebouwen omsluiten een driehoekige halfverharde ruimte, die de illusie van een pleintje biedt en allerhand zit- en observatiemogelijkheden biedt.
Drie typologieën bebouwing
De drie skeletten symboliseren drie Drenthse typologieën van bebouwing, die men in de omgeving aantreft: hallenhuisboerderij, vakantiewoning en industriehal (voor industrie én voor recreatie). Het thema 'van klein agrarisch naar groot agrarisch en van klein toerisme naar groot toerisme' is duidelijk afleesbaar in de vorm en vormgrootte van de geraamtes.Telkens twee zijden van een geraamte vormen één facade van de respectievelijke typologie, geleed met deuren en vensters in de muur; de derde zijde is geheel open. Je ziet het gebouw in het beeld, maar ook het landschap in een kader.
Drift
Het bestaande halfverharde pad verbreedt zich tussen de drie gebouwen tot een driehoekig plein, dat uitnodigt uit tot zitten, observeren, oriënteren en gezien worden. De beschutting is deels schijn, deels reëel. De ligging van de drie gebouwen suggereert voor de autobilist een boerderij met bijgebouwen op een aannemelijke lokatie. Een nieuwe routing van het fiets/wandelpad zorgt ervoor dat in het midden en op de grens van de doorgaande weg een driehoekige plek onstaat waarop 'het plein in het knooppunt' ligt, waar je 'de drift kan observeren'. Een 'drift' is de weg waarover de kudde naar het weiland bracht, de kudde zelf werd ook wel eens 'drift' genoemd. De drift, dat is in onze huidige tijd: de kudden fietsers, toeristen, automobilisten, etc. Vandaar de keuze voor de titel: driftplein.
Open omslotenheid
Driftplein is een samenstel van paradoxen: een 'binnenbuiten' een 'plein op een knooppunt', een 'tekening als zitmeubel'. De tegenstrijdigheid van de term plattelandsplein is gebruikt om met sculptuur een open omslotenheid te creëren. Er is een intrigerende mengeling van attractie, suggestie en verpozing ontstaan. Bij behoefte zou men aan dit plein kunnen voortbouwen, wellcht dient zich ooit een ecomische activiteit aan.
Bron: Natuurkunst Drenthe
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…