Kindermoestuin op landgoed Haanwijk geopend
Organisatie en gebruik
De moestuin in Haanwijk wordt geleid door ervaren vrijwilligers, en moet gaan functioneren als een mooie ontmoetingsplek worden voor jong en oud. Ook scholen uit de omgeving zijn actief betrokken. Streekraad het Groene Woud, Brabants Landschap en gemeente Sint-Michielsgestel maken het (financieel) mogelijk dat vrijwilligers onder leiding van de Natuurgroep Gestelop Landgoed Haanwijk deze natuurlijke Kindermoestuin aanleggen. Brabants Landschap heeft een zeer vruchtbaar stukje grond aangeboden aan Natuurgroep Gestel om de moestuin te realiseren.
Bijzondere oude akker
Het is een oeroude akker, een enkeerd. Deze is door de eeuwen heen hoger komen te liggen door zanderige potmest uit de nabij gelegen schapenstallen. Door toepassing van de permacultuur principes bij de aanleg van de tuin wordt er gehandeld met respect voor het kind, de natuurlijke omgeving en het cultuurhistorische karakter van deze bijzondere plek binnen de stedendriehoek ‘s-Hertogenbosch – Tilburg – Eindhoven.
Belang moestuin voor kinderen
Een moestuin beheren is erg goed en gezond voor de ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor hun kennis en begrip van planten, voedsel, de natuur en seizoenen, maar ook voor hun vocabulaire, zelfstandigheid, zelfvertrouwen, welbevinden en motorische vaardigheden. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van National Foundation for Educational Research(NFER).
Opening door Kinderburgemeester
De openingshandeling op Nationale Boomfeestdag op 20 maart, werd uitgevoerd door kinderburgemeester Ymke Veenstra uit gemeente Sint-Michielsgestel. Nederland kent 4 kinderburgemeesters. Tijdens de opening werd ook het toegangsbord onthuld dat door een kinderjury is uitgekozen n.a.v. een ontwerpwedstrijd voor kinderen.
Zie hier:
• Ontwerp toegangsbord door Selma Vollenberg
• Website Kindermoestuin
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr 2024Samen herstellen we de waterkringloop
8 apr 2024Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr 2024Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt 2024Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt 2024De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt 2024Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt 2024Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt 2024In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…