Inwoners tuinieren in openbaar groen
Echt pionieren
Als vervolg op het 800-Bloemenborder project achter het gemeentekantoor in Oisterwijk, mogen inwoners van Oisterwijk, Heukelom en Moergestel nu zelf het openbaar groen vormgeven en onderhouden. Dit wordt op vijf locaties mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen gemeente Oisterwijk, Stichting Oisterwijk 800 Plus en tuincoach Adry Hoeven. Deze opzet is volgens Adry Hoeven landelijk iets heel bijzonders. “We gaan met zijn allen écht pionieren,” aldus de groenman en bedenker van de 800-Bloemenborder.
Invulling project
De gemeente Oisterwijk heeft geld uitgetrokken om deze nieuwe vorm van groen in de wijk of het dorp vorm te geven. Van de vijf locatiemogelijkheden die dit project biedt, zijn er al drie ingevuld, waarvan twee in Moergestel en een in Oisterwijk. Inwoners kunnen nog twee projecten indienen in Oisterwijk. Heukelom krijgt een eigen invulling van het project.
800-Bloemenborder
Het groenproject is een voortzetting van de 800-Bloemenborder, een van de creatieve onderdelen van de jubileumviering van Oisterwijk vorig jaar. Om de lengte van de border te bepalen werden de voeten van achthonderd inwoners opgemeten. Na een oproep stelden inwoners 3.500 planten beschikbaar. De border is door zestig vrijwilligers onderhouden. “De gemeente heeft de waarde van dit project duidelijk ingezien”, aldus Adry Hoeven. “Het nieuwe project is zowel winst voor de inwoners als voor de gemeente. De inwoners hebben er letterlijk zelf de hand in dat hun omgeving mooi is en leefbaar blijft. De gemeente is verzekerd van verzorgd openbaar groen dat naar de zin is van de inwoners.”
Openbare tuinen
Het project heet ‘De tuinen van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom’ meegekregen. Inwoners mogen zelf een stuk openbaar groen aanwijzen. Dat is in drie gevallen al gebeurd. In Oisterwijk gaan bewoners van de Dommel in de wijk Pannenschuur hun plein opnieuw inrichten. Deze wens leefde al geruime tijd en wordt nu gerealiseerd.
‘Jongeren Ontmoeten Ouderen Plaats’
In Moergestel wordt tussen de nieuwe brede school De Vonder en zorgcentrum Stanislaus een JOOP aangelegd. Dat staat voor ‘Jongeren Ontmoeten Ouderen Plaats’. Een tuin die gezamenlijk wordt onderhouden en waarin de kinderen van de school en de ouderen van Stanislaus elkaar kunnen ontmoeten. Het derde project, ook in Moergestel, betreft herinrichting van het openbaar groen langs de Van Rijckevorselllaan. De bewoners willen op eigen verzoek actief meedoen aan het onderhoud en verfraaien van hun wijk.
Kijk hier voor meer informatie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…