Hoofdentree Den Haag groener en veiliger
Verkeerssituatie overzichtelijker
"Wie eind volgend jaar de tunnel uitkomt, ziet meteen dat Den Haag een internationale stad van vrede en recht en een groene wereldstad aan zee is", zegt wethouder Boudewijn Revis (Stadsbeheer). De Utrechtsebaan wordt fraaier en tegelijkertijd verkeersveiliger gemaakt door het zoveel mogelijk vergroenen van de verkeersruimte. De rijbanen worden van elkaar gescheiden door het verbreden en toevoegen van brede groene midden- en zijbermen. Ook worden de trottoirs verschoven en versmald, waardoor de fietspaden verder van de rijbanen komen te liggen en tussen de rijbanen en fietspaden groene bermen kunnen worden gemaakt. Dat maakt de verkeerssituatie overzichtelijker en de fietsroute aantrekkelijker.
Ophangsystemen voor verkeerslichten
Voor voetgangers wordt een wandelpad aangelegd dat tussen de bomen door kronkelt. Langs het Malieveld komen nieuwe bomen te staan in een groene, drie meter brede, middenberm om beter aan te sluiten bij het beeld van het Haagse Bos en de Koekamp. Het ontwerp is zodanig langs de rand van het Haagse bos ingepast dat zoveel mogelijk bestaande bomen kunnen blijven staan. Ook wordt het ‘palenwoud' flink uitgedund. Er komen ophangsystemen voor verkeerslichten en matrixborden. Daardoor verbetert het zicht op het verkeer.
Veiliger voor verkeer
"Elke werkdag maken ruim 100.000 automobilisten gebruik van de Utrechtsebaan. Met deze maatregelen wordt deze toegangsweg tot het hart van Den Haag een passend visitekaartje voor de internationale stad van vrede en recht. Door de betere inrichting wordt het er bovendien veiliger voor automobilisten, fietsers en voetgangers", aldus wethouder Revis. "Je ziet bij aankomst in Den Haag een overzichtelijk kruispunt, dat echte Haagse, groene plekken als de Koekamp, het Malieveld en het Haagse Bos met elkaar verbindt. Haagser kan het niet."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…