Groningse bomen naar bomenhotel voor bouw nieuwe wijk
Grote schaal
De veertig bomen, voornamelijk lindes uit 1991, staan in het plangebied van de toekomstige wijk Stadshavens. Vooruitlopend op de definitieve plannen worden de bomen voorbereid op een verhuizing over zo’n twee jaar. Nadat alle bomen onderzocht zijn, wordt van iedere boom de wortelkluit rond gegraven. De wortels van de boom worden hiermee bewust beschadigd. Op deze manier maakt de boom nieuwe wortels aan. Door de wortelkluit te bemesten zal de boom een mooie compacte kluit maken. Hierdoor kan de boom over enkele jaren goed verplant worden en daarna een gezonde start maken op een nieuwe locatie. De nieuwe wortels helpen de boom met het opnemen van water en voedingsstoffen.
Over ongeveer twee jaar verhuizen de bomen tijdelijk naar het bomenhotel. Momenteel wordt onderzocht welke locatie hier geschikt voor is. Daarna krijgen de bomen weer een vaste plek in Stadshavens. “Het gebeurt niet vaak dat op deze schaal zulke grote bomen gaan verhuizen. Dat vraagt een jarenlange zorgvuldige voorbereiding. Stadshavens wordt een echte stadswijk met veel groen. Goed dat deze bomen weer terugkomen in het gebied", zegt wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wynia van Groningen op de website van de gemeente.
Nieuwe wijk
Stadshavens langs het Eemskanaal wordt een wijk met in totaal zo’n 3300 koopwoningen, (sociale) huurwoningen, bedrijfsruimten en voorzieningen. Het Damsterdiep wordt ook vernieuwd. Aan het ontwerp wordt nog gewerkt. De weg krijgt veilige oversteekplaatsen en bredere fietspaden. Toekomstige waterpartijen vangen aan de zuidkant van het Damsterdiep het regenwater op. Een deel van de bomen komt terug en er worden extra boomsoorten toegevoegd. Daarmee wordt het Damsterdiep een groene stadslaan.
Bron gemeente Groningen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr om 09:51 uurSamen herstellen we de waterkringloop
8 apr om 09:25 uurKlimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr om 08:52 uurYoung professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt om 14:53 uurOok in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt om 09:58 uurDe Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt om 09:03 uurMet meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt om 10:55 uurBlijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt om 16:49 uurIn steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…