Groen licht voor herinrichting stationsgebied Coevorden
Zuiderzeelijn
Het geld is afkomstig uit de zogenoemde RSP-gelden vanwege het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Voorwaarde was daarbij wel, dat de gemeente van de 36 miljoen zelf 7,55 miljoen euro bijdraagt. Bovendien moet het geld worden besteed aan spoor en directe omgeving. Sinds 2009 reserveert de gemeente daarvoor jaarlijks bijna 350.000 euro. Het college stelt voor deze jaarlijkse bijdrage te verlengen tot 2037. Het voorstel komt dinsdag 25 juni aan de orde in de gemeenteraad.
Spoorboog
De spoorboog houdt in dat er bij de Mars vanaf het spoor een spoorbrug over het kanaal komt en afbuigt naar het Europark voor een directe verbinding met de Bentheimer Eisenbahn. De goederenoverslag zal toenemen en daardoor ook de werkgelegenheid. Bovendien verdwijnt het rangeren van goederentreinen uit het centrum. Dan wordt het stationsgebied heringericht en wordt een verbinding gemaakt tussen het centrum en De Holwert. Gemeente en provincie hebben het ontwerp van de Spoorboog met de Bentheimer Eisenbahn en ProRail uitgewerkt. De Spoorboog kan worden onderverdeeld in een wachtspoor, een spoorbrug en een spoorverbinding tussen brug en de Euroterminal Coevorden.
Tweede spoor
Er komt een tweede spoor over een lengte van anderhalve kilometer. Bij de aftakking wordt een zogenoemd wachtspoor aangelegd. De trein kan op volle snelheid de reguliere spoorbaan verlaten om vervolgens af te remmen. Er komt een spoorbrug van circa 50 meter. Met de Bentheimer Eisenbahn zijn afspraken gemaakt over de cofinanciering en het gebruik van de spoorboog. De Bentheimer Eisenbahn neemt de aanleg van de spoorverbinding tussen de brug en de terminal op zich, ProRail voert de aanleg van het wachtspoor uit.
Stationsomgeving
Als de spoorboog is gerealiseerd, wordt het stationsgebied aangepakt en wordt een verbinding gemaakt met De Holwert. Er zal nog uitvoerig worden bekeken of dat een tunnel of brug moet worden. Na de aanleg van de spoorbrug in 2015 wordt daarmee gestart. Uit gesprekken met bewoners bleek, dat 37 procent kiest voor een voetgangersbrug, 33 procent ziet liever een voetgangerstunnel. Van de bewoners had 17 procent geen mening. De overige 23 procent wil graag een fietstunnel. De uiteindelijke keuze heeft alles te maken met aspecten als beheer, onderhoud, veiligheid, financiën en -in het geval van een tunnel- de bodemkwaliteit.
Bron: Coevorden huis-aan-huis
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…