Gemeente zet in op meer groen in Rotterdamse tuinen
Op zaterdag 2 augustus werden op het Noordplein tuintips gegeven aan bezoekers van de Oogstmarkt. Een zelfde 'Tegel eruit, plant erin!' actie heeft in juni ook plaatsgevonden, op het Mia van IJperenplein bij winkelcentrum Prinsenland. Winkelend publiek kreeg een vaste plant, waarbij ze werd verzocht in ruil hiervoor hun eigen tuin, gevel of terras te vergroenen. “Naast het feit dat dit goed is voor de waterhuishouding - er blijft zo namelijk minder water op straat staan als het hard regent - maken we ook onze eigen leefomgeving groener en mooier”, verduidelijkt Agnes van Zoelen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
Klimaatbestendig Rotterdam
De Rotterdamse wijken met de grootste vergroenings- en wateropgave zijn: de Agniesebuurt, het Oude Noorden, Oud Crooswijk, het Oude Westen en Rotterdam Centrum. Het waterschap en de gemeente Rotterdam treffen samen veel maatregelen om opgewassen te zijn tegen de klimaatverandering, zoals het realiseren van waterpleinen, ondergrondse waterbergingen, groene daken en meer openbaar groen. “Maar mensen kunnen ook zelf hun steentje bijdragen, dat willen we met deze actie duidelijk maken”, aldus Van Zoelen.
Het GreenTeam
Het GreenTeam van de gemeente Rotterdam bestaat uit groenspecialisten van de gemeente Rotterdam. Zij houden zich in hun dagelijks werk bezig met het groen van de gemeente, en richten zich nu ook op de tuinen van Rotterdammers. Het GreenTeam is ook actief op twitter onder de naam @GreenTeam010. Hier geven zij tuintips en beantwoorden ze vragen over vergroening van tuinen, gevels en terrassen. Daarnaast kunnen bewoners voor informatie en tuintips terecht op de website van www.rotterdam.nl/tuintips.
Advies over watertuinen
Bij veel woningen stroomt regenwater van het dak, terras en verharde tuingedeelten weg naar het riool, via regenpijpen en putjes in de tuinbestrating. Het riool voert het water af naar de rioolwaterzuivering. Onnodig, want dit regenwater is schoon en bovendien veroorzaakt al dit regenwater tijdens hevige buien steeds vaker overlast op straat. daarom is het nodig dat tuinen groener worden aangelegd: beplanting en bodem houden het water namelijk vast op eigen terrein.
Op de website over watertuinen van de stichting Rioned, valt te lezen hoe makkelijk het is om water in de tuin te gebruiken of hoe bewoners een watertuin kunnen ontwerpen en aanleggen, inclusief inspirerende voorbeelden en praktische onderdelen. Daarnaast is meer achtergrondinformatie is te vinden in deze publicatie ‘Regenwater in de tuin? Mooi wel!’
Bron: gemeente Rotterdam
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…