In overleg met Stichting Milieugroep Ede en de Dorpsraad Bennekom heeft de gemeente Ede een nieuw plan opgesteld voor de herinrichting van de Commandeursweg in het dorp. De oude iepen blijven behouden.
Gemeente Ede behoudt iepen
maandag 29 maart 2010
3 min

Lobby dorpsraad en SME
Alle reden voor een feestelijke aanplant van de eerste iep, door wethouder Van 't Hoog, Peter van Lookeren Campagne namens de Dorpsraad Bennekom en Suzette Stumpel namens de SME. Al een jaar geleden raakte de Stichting, in de persoon Pieter Slim, betrokken bij de plannen voor de renovatie van de Commandeursweg. De straat zou aan een opknapbeurt toe zijn, maar de SME stelde samen met de Dorpsraad Bennekom, vraagtekens bij de rigoureuze aanpak: alle bomen zouden gekapt moeten worden. De gemeente bleek bereid tot overleg. Namens de gemeente voerde Ronald Jacobs (Adviseur Groenvoorziening) overleg met Slim en Van Lookeren.
Iepen slimme keus
De SME en Dorpsraad bracht in het overleg onder andere het belang van groen voor Bennekom in. Groen zorgt voor een aantrekkelijk leefklimaat, produceert zuurstof, vangt fijnstof weg, slaat CO2 op, en zorgt voor schaduw. Slim: “In overleg werd besloten dat er een beter plan moest komen. In het verleden waren in de straat ook Hongaarse eiken geplant die nu her en der plotseling dood gingen: achteraf gezien destijds een verkeerde keuze. Van iepen bestaan tegenwoordig varianten die behoorlijk resistent zijn tegen de beruchte iepziekte. Ook de ondergroei is belangrijk. Daar kan de gemeente kiezen voor inheemse planten en struiken.” De eiken worden daarom door iepen vervangen; de bestaande iepen worden gespaard. Dat is heel belangrijk, want met nieuwe boompjes lig je zo weer jaren achterop, aldus Slim. Het duurt 30 jaar voordat nieuw geplante bomen groot zijn geworden.
Monumentale bomen
SME ziet graag dat een aantal monumentale en zeer waardevolle bomen in Commandeursweg en omgeving, op de lijst van monumentale bomen komt te staan. Het beste zou zijn dit in het bestemmingsplan vast te leggen. Dat is helaas nog niet gebeurd. Slim: ”Daarmee zouden die bomen per definitie gespaard blijven. Te zijner tijd zouden bepaalde bomen cultuurhistorische waarde kunnen hebben door de herinnering aan monumentale panden in de nabije omgeving.''
Groenstructuurplan
De SME pleit al langer voor een zorgvuldig omgaan met groen in Ede en de verschillende dorpen zoals Bennekom. De Stichting vraagt al geruime tijd om een groenstructuurplan waarin de gemeente aangeeft wat zij met groen in de gemeente en in Bennekom wil. Slim licht toe: ”Zo'n plan geeft de grote lijnen aan: nut, noodzaak en functie van ons groen voor mens en dier. Bijvoorbeeld als verbindingszone van Veluwe naar Vallei. Daarmee krijgen we ook wat meer visie en minder ad hoc ingrepen.''

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurGroen is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Het is onder andere belangrijk voor de luchtkwaliteit, het…
Lees verder »
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…