Energieleverende geluidsschermen in Alkmaar
Duurzame stroom
Het pilotproject Energieleverend Geluidsscherm komt langs een deel van de N245 en N508 en wordt tweeënhalve kilometer lang en vijf meter hoog. Het zal bestaan uit een frame met 4.300 zonnepanelen aan de wegkant en een deel van het scherm wordt voorzien van een groenscherm met zonnepanelen op de top.
Naast het verminderen van de geluidsoverlast kan met de duurzame energie die het scherm opwekt ook nog vierhonderd huishoudens van stroom worden voorzien. De zonnepanelen zijn in de toekomst eenvoudig te vervangen voor exemplaren met een hogere energiewinst of andere technische mogelijkheden die bijdragen aan de duurzaamheid van de stad.
Europese subsidie
De partners, drie marktpartijen, Hogeschool Inholland Alkmaar en het energiebedrijf Lokaal Groen, streven dan ook naar snelle productie van meerdere schermen. Ook Europa ziet de meerwaarde van het scherm en heeft daarom het project gesubsidieerd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
"Het Energieleverend Geluidsscherm is een mooi voorbeeldproject waarmee gemeente Alkmaar bijdraagt aan minder CO2-uitstoot. Als andere gemeenten en organisaties straks een soortgelijk scherm ontwikkelen, levert dat landelijk nog meer opwekking van duurzame energie op. Dat past bij de vraag van het Rijk om snel en veel duurzame energie op te wekken", zegt wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder.
Betrekken bewoners
De gemeente Alkmaar heeft de bewoners van de betrokken wijken vanaf het eerste moment nauw betrokken bij het hele proces. De Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal (BBG) en stichting Animo hielpen bijvoorbeeld met het ontwerpen van het scherm. Op 27 september licht de gemeenten tijdens een informatieavond voor bewoners de plannen voor de laatste fase toe.
-> Meer over het pilotptoject Energieleverend Geluidsscherm
Bron: gemeente Alkmaar
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr om 09:51 uurSamen herstellen we de waterkringloop
8 apr om 09:25 uurKlimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr om 08:52 uurYoung professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt om 14:53 uurOok in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt om 09:58 uurDe Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt om 09:03 uurMet meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt om 10:55 uurBlijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt om 16:49 uurIn steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…