Eerste waterbergingssysteem ingezet als hemelwaterriool
Eerder werd hetzelfde systeem al met succes aangelegd onder speeltuinen en parkeerplaatsen in dezelfde gemeente. Het toegepaste regenwaterriool heeft een totale lengte van bijna drie kilometer. Het systeem is innovatief, omdat het twee keer zoveel opslaat dan lava of grind. Het is hiermee sneller en voordeliger, doordat de bodem in de infiltratie kan worden meegerekend.
Gemeente Maasgouw is proactief in Limburg als het gaat om het afkoppelen van regenwater. Hierdoor wordt regenwater niet meer middels het vuilwaterriool naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd, maar gebeurt dit via infiltratie-elementen die in de bodem zijn geïnfiltreerd. Dat heeft twee voordelen: zuiveringsinstallaties presteren beter als het aangevoerde afvalwater minder verdund is door regenwater. Een infiltratie verbetert de waterbalans en gaat hiermee verdroging tegen.
BLM Wegenbouw uit Wessem is medio 2018 begonnen met de aanleg van Rockflow. Ingenieursbureau Ducot Engineering en Advies uit Herten tekende het ontwerp en schreef het bestek in opdracht van de gemeente. In uitgegraven sleuven wordt een Rockflow-strook van een meter hoog bij 120-150 centimeter breed aangebracht. Het totale volume van alle straten bedraagt ongeveer 2500 kuub. Op de Rockflow-pakketten komt achtereenvolgens 50 tot 70 centimeter ophoogzand, een fundering van 30 centimeter menggranulaat, 5 centimeter straatzand en tenslotte een verharding van betonsteen. Het hemelwater van de daken aan de voorzijde en straten worden via regenpijpen, afvoerkolken en ondergrondse leidingen in de steenwolpakketten gevoerd. De pakketten vullen zich van onder naar boven.
Driessen van Lapinus: “Een steenwol pakket van 1 m3 voorzien van invoerkanalen vult zich in 10 minuten met water, dat is zes keer sneller dan de norm in dit project.” De waterafgifte geschiedt binnen maximaal 24 uur. “Dat is afhankelijk van de natheid van de bodem. Bij een relatief droge bodem kan het in 4 á 5 uur. In geval van volledige verzadiging is infiltratie niet meer mogelijk en wordt het water op vier punten overgestort naar de Maas.”
Lapinus is van het ontwerp tot en met de uitvoering betrokken. Driessen: “We hebben aan de voorkant veel tijd gestoken in uitleg over het systeem. Met name bij de draagkracht worden wel eens vraagtekens geplaatst. Opdrachtgevers, adviesbureaus en aannemers verwachten meestal niet dat steenwol zeer sterk materiaal is omdat het een licht en poreus materiaal is. Om hen definitief te overtuigen hebben we hen onze proeflocatie laten zien. Op ons eigen terrein hebben we een jaar geleden Rockflow met diverse elementsterktes aangelegd.
Dagelijks rijden er 60 tot 120 vrachtwagens over proefvlakken; niet één element is sindsdien verzakt, nog geen millimeter. Dat zegt genoeg.” Jean-Philippe Janssens, senior adviseur water van Ducot Engineering & Advies beaamt dat. “Ten tijde van het ontwerp liep deze test nog. Om extra zeker te zijn dat de Rockflow-elementen niet zouden verzakken hebben we niet één breed maar twee smallere pakketten ontworpen. Achteraf gezien bleek dit niet noodzakelijk en is het ontwerp aangepast naar 1 strook van 1.2 tot 1.5 meter breed. “
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…