Eerste ‘Modder aan je broek’ speelplek in Lelystad
Eerste ‘Modder aan je broek’ speelplek in Lelystad
Recent is in Lelystad ‘De Spettertuin' geopend. Het is de eerste van zes groene speelplekken binnen het project ‘Modder aan je broek’ van Landschapsbeheer Nederland. Binnenkort worden ook in woonwijken in Middelburg, Groningen, Enschede, Arnhem en Leeuwarden speelplekken gerealiseerd.
De Spettertuin
Tijdens de officiële opening van de speelplek in het Woldbos werden de nieuwe naam en het logo van 'De Spettertuin' bekend gemaakt. Beide werden bedacht door leerlingen van omliggende basisscholen die meededen aan de georganiseerde prijsvraag. De Spettertuin werd door de gemeente Lelystad en Landschapsbeheer Flevoland gerealiseerd in samenwerking met een aantal scholen. Landschapsbeheer Nederland legt in het kader van het project 'Modder aan je broek' in totaal zes natuurlijke speelplekken aan in woonwijken.
Ravotten in de bebouwde kom
Door stedelijke uitbreidingen, een hoge bebouwingsdichtheid in wijken en dorpen, toename van het aantal bedrijventerreinen en intensivering van het wegennetwerk, is veel groene ruimte in de woonomgeving verdwenen. Omdat groene speelruimte voor kinderen heel belangrijk is, heeft Landschapbeheer Nederland het project Modder aan je Broek opgestart. Het project brengt op een nieuwe manier de natuurlijke en avontuurlijke ravotplaatsen voor kinderen terug die steeds meer uit de bebouwde kom zijn verdwenen.
Zes keer ‘Modder aan je broek’
De ‘Modder aan je broek’ speelplek in Lelystad is de eerste die officieel is geopend. Midden in een woonwijk in Middelburg is de speelplek bijna af. In de volksbuurt Wielepolle (Leeuwarden) zijn ze begonnen met het participatietraject om van een groot grasveld midden in de anderzijds vooral stenen buurt, een groene speelplek te maken. In Tjuchum (Groningen), Stroinkbos (Enschede) en Schuytgraaf (Arnhem) zijn de participatietrajecten inmiddels ook gestart. In tegenstelling tot Middelburg en Leeuwarden bevinden deze speelplekken zich meer aan de rand van de woonwijken.
Omwonenden betrekken
Het ontwerp en de aanleg wordt gedaan in nauwe samenwerking met de buurtbewoners, waaronder de kinderen in het bijzonder. Projectleider in Flevoland Margriet Brouwer: “Enthousiasme in de buurt is een voorwaarde voor succes. Het is belangrijk om goed te omschrijven hoe de groene speeltuin eruit komt te zien én wat de ideeën erachter zijn. Dan kun je mensen meenemen.” In de directe omgeving ligt een moestuintjescomplex. De eigenaren waren in eerste instantie wat sceptisch over het plan voor De Spettertuin vanwege de angst dat de kinderen schade in de tuintjes zouden kunnen aanrichten. “Door ze nauw bij de plannen te betrekken, heeft die angst plaatsgemaakt voor enthousiasme”, vertelt Brouwer.
Participatie van scholen en kinderen
Samenwerking met een school of een kinderdagverblijf vergroot de kans op succes, is de ervaring van Brouwer. “Het is bijvoorbeeld prachtig als je een school kunt betrekken bij het ontwerp en de aanleg van de speelplek. Dan wordt het iets eigens.” Landschapsbeheer streeft ernaar de kinderen uit de buurt ook nadrukkelijk te betrekken bij het onderhoud van de speelplekken. “Een natuurlijke speelplek kan zich blijven ontwikkelen. Het is een proces. Tijdens werkdagen kunnen nieuwe elementen worden aangebracht. Zo kunnen kinderen spelenderwijs natuur leren kennen en onderhouden.”
Kennis opdoen over natuurlijk spelen
Op de langere termijn, wil Landschapsbeheer met de opgedane kennis, nog veel meer natuurlijke speelplekken aanleggen. Op steeds meer plekken in Nederland worden speeltuinen aangelegd met natuurlijke materialen, hoogteverschillen en volop mogelijkheden om lekker met zand, modder en water te knoeien. Met 'modder aan je broek' wil Landschapsbeheer Nederland de kennis over het realiseren van dit soort speelplekken vergroten, vertelt projectleider Mirjam Koedoot. “Wij kijken welke materialen geschikt zijn, maar ook hoe je een natuurlijke speelplek inpast in de omgeving en hoe je vanaf het begin burgers en lokale organisaties betrekt bij de ontwikkeling en het beheer en onderhoud.”
Samenwerking
Projectleider van Modder aan je Broek is Landschapsbeheer Nederland met de provinciale organisaties Landschapsbeheer in Zeeland, Flevoland, Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland. Daarnaast zijn de Stichting Oase, Buitenkans Participatieve Groenprojecten en Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappeij (KNHM) betrokken.Op lokaal niveau worden gemeenten, lokale organisaties en verenigingen betrokken bij de aanleg en beheer van de natuurlijke speelplaatsen. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS, het VSB fonds en de Nationale Postcode Loterij.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mirjam Koedoot van Landschapsbeheer Nederland, 030-2345010.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov om 09:05 uurDe groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Rotterdam investeert in urban sports
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving
2 okt om 13:52 uurHet groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…
Fitness Circus brengt wijkbewoners Maaspoort Den Bosch in beweging
12 sep om 09:05 uurIn de gemeente ’s-Hertogenbosch is onlangs het eerste Fitness Circus van Nederland gerealiseerd en geopend. Het…
Meer oog voor sporten en bewegen in de openbare ruimte
30 aug om 10:48 uurVakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…
Nieuw meetinstrument beoordeelt kindvriendelijkheid buurt door ogen ouders
12 aug om 11:03 uurHoe meet je hoe kindvriendelijk een buurt is? Ouders zijn daarin een belangrijke factor, zij bepalen immers…
Waar spelen kinderen buiten, waarom juist daar en wat doen ze daar?
22 jul om 12:18 uurHij ontmoette Dave Ensberg-Kleijkers ooit nadat hij had vernomen dat de directeur van Jantje Beton zijn model…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
5 jul om 08:42 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…