Deventer ondertekent bijenconventant
Bij-vriendelijk handelen
De partijen legden door ondertekening van het convenant vast dat zij bij-vriendelijk zullen handelen: zij kiezen voor ecologisch groenbeheer, voeren onkruidbestrijding op een milieuvriendelijke manier uit en passen bij-vriendelijke gewasbescherming toe. Daarnaast zien ze af van het gebruik van neonicotinoïden en verkopen het middel niet. De partijen werken aan het uitdragen van bij-vriendelijk handelen.
Ondertekening partijen
Wethouder Margriet de Jager zette als eerste haar handtekening, gevolgd door het Groenbedrijf, Circulus, De Ulebelt, Imkervereniging Deventer, ecologische hoveniers Wencke Habermann Natuurlijk Groen, Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder, Zebrarups Natuureducatie, Kwekerij het Nieuwe Veld, IVN Deventer, Stichting Open Boek, B-Cause, Ichtuskerk en Transition Towns. Na afloop van de ondertekening droeg Francoise le Griep van Bijenlint Deventer met een zak bij-vriendelijk bloemenzaad de coördinatie van het Bijenlint Deventer over aan De Ulebelt. Le Griep: “Eigenlijk verassend dat de gemeente al zo actief was op dit gebied. De gemeente wilde onmiddellijk tekenen en zo volgden ook de andere bedrijven en organisaties. Fijn dat De Ulebelt nu het stokje van het Bijenlint overneemt!”
Dalende bijenstand
In Nederland en vele andere landen zijn de honingbijen en talrijke wilde bijensoorten sterk in aantal teruggelopen. In 2010 bereikte de landelijke bijensterfte een recordhoogte van 27%, wat ruim drie maal hoger is dan de normale sterfte. In West-Nederland zijn de sterftecijfers het hoogst.
Oorzaken
Door een afname van drachtplanten (planten die veel nectar en stuifmeel leveren, waarvan bijen afhankelijk zijn) verslechtert de leefomgeving van bijen in Nederland. Dit maakt de bijen gevoeliger voor ziekten. Daarnaast worden gewasbeschermingsmiddelen (Neonicotinoiden) vaker gebruikt. Deze middelen zijn zeer schadelijk voor bijen en hommels. Al in kleine hoeveelheden kunnen zij bijenvolken verzwakken en vatbaarder maken voor ziekteverwekkers.
Cruciaal voor natuur en landbouw
De aangesloten partijen van het convenant zijn ervan overtuigd dat de honingbij en in mindere mate andere bestuivers, cruciaal zijn voor natuur en landbouw en dat de ineenstorting van de bijenstand grote en onomkeerbare gevolgen kan hebben voor de biodiversiteit en de voedsel- en fruitproductie. De bijenstand is een goede indicator voor de algehele ecologische gezondheid.
Ga voor meer informatie naar de Ulebelt.nl

De ondertekenaars van het Bijenconvenant bij de bijenstal op De Ulebelt. Foto: Hans den Hoedt
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…