De Bilt maakt beeldkwaliteitplan voor openbare ruimte
Samen met bewoners
Op wijkniveau gaat de gemeente met bewoners kijken hoe de huidige kwaliteit is in hun wijk, welke kwaliteit wenselijk is voor en wat er mogelijk is binnen de onderhoudsbudgetten. Zo wordt gezamenlijk de kwaliteit van het groen in De Bilt vastgesteld.
Groen in beeld
Met het project ‘Groen in beeld’ legt de gemeente in een beeldkwaliteitplan de gewenste onderhoudskwaliteit van het groen in de openbare ruimte per wijk en kern vast en een strategie voor realisatie. Dat gebeurt voor de volgende onderdelen:
- reiniging (bijv. zwerfaval, legen van afvalbakken)
- onkruidbeheersing
- openbaar groen (o.a. bomen, bosplantsoen, heesters, bermen, gras)
- straatmeubilair
- waterpartijen (o.a. baggeren en maaien slootkanten)
Inwoners kijken en kiezen mee
Inwoners kunnen op verschillende momenten inbreng leveren bij het opstellen van het plan. Zo kunnen ze mee op schouw in hun eigen wijk zodat ze kunnen vaststellen hoe de huidige situatie is. Daarnaast mogen ze meedenken over de gewenste kwaliteit en welke bijdrage ze zelf kunnen leveren om die kwaliteit te realiseren. Vervolgens stelt de gemeente een aantal scenario's op, waarvan één gebaseerd is op de inbreng van bewoners. Die scneario's inclusief kostenplaatjes worden voorgelegd aan de gemeenteraad, die vervolgens een keuze maakt.
Groenbeleid
‘Groen in beeld’ maakt onderdeel uit van het gemeentelijk groenbeleid en richt zich op het onderhoud van de openbare ruimte. Naast het Beeldkwaliteitplan stelt de gemeente dit jaar ook een nieuw Groenstructuurplan op. In dit plan worden de gewenste groenstructuren vastgelegd. Het gaat dan om de zogenaamde groene aders in onze gemeente zoals de kenmerkende parken en lanen.
Bron: De Bilt
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr 2024Samen herstellen we de waterkringloop
8 apr 2024Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr 2024Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt 2024Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt 2024De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt 2024Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt 2024Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt 2024In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…