De aantrekkelijke snelwegomgeving
Vijftien aansprekende voorbeelden
Het Team Ruimtelijke Kwaliteit heeft in het boekje 'De aantrekkelijke snelwegomgeving' vijftien aansprekende voorbeelden verzameld van investeringen in infrastructuur die gekoppeld zijn aan investeringen in omgevingskwaliteit.
Niet alleen overlast maar ook profijt
“Door te investeren in kwaliteit ondervinden de omwonenden niet alleen maar overlast van nieuwe infrastructuur, maar hebben ze er ook profijt van. Daardoor is veel minder juristerij nodig,” aldus architect en voormalig rijksadviseur Ton Venhoeven in de publicatie. De verzamelde voorbeelden zijn heel divers. Soms maakte een wegverbreding de aanleg mogelijk van een park en nieuwe dwarsverbindingen onder de snelweg door, elders werd de doorsnijding van een waterlinie aangegrepen om de cultuurhistorie zichtbaar te maken op een manier die anders onbetaalbaar zou zijn geweest, in veel gevallen bleek het mogelijk om recreatieve en ecologische verbindingszones aan te leggen indien de kruising van een weg en een riviertje moest worden vernieuwd. Maar er zijn ook voorbeelden opgenomen van investeringen die sociaal onveilige restruimtes omtoverden in aantrekkelijke winkel en speel-gebieden. In de publicatie worden de succesfactoren geïdentificeerd, waardoor het succes herhaald kan worden.
Passend bij nieuwe Omgevingswet
De voorbeelden uit het boekje zijn exemplarisch voor nieuwe manieren van werken in de ruimtelijke ordening. Niet langer is één functie of belang dominant, integendeel, er wordt gezocht naar integrale ruimtelijke kwaliteit, waarbij ‘meekoppelende belangen’ het draagvlak voor ingrepen in de leefomgeving vergroten. Dat is ook nog eens efficiënter en voordeliger dan het afkopen van belangen die met de wegaanleg (lijken te) conflicteren of het op een later moment alsnog realiseren van aparte projecten, bijvoorbeeld faunapassages. Deze manier van werken en denken past niet goed bij de ruimtelijke ordeningstraditie die nog uit de jaren vijftig stamt, maar juist heel goed bij de nieuwe Omgevingswet die het kabinet Rutte momenteel voorbereidt, en blijkt ook goed te combineren met moderne aanbestedingsmethoden.
'De aantrekkelijke snelwegomgeving' kwam tot stand met medewerking van Rijkswaterstaat. Zolang de voorraad strekt zijn exemplaren tegen verzendkosten te verkrijgen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, Tussen de Bogen 18, 1013 JB Amsterdam ( info@ruimtelijkekwaliteit.nl)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…