Certificatieplicht toepassen glyfosaat op verharding vervallen
Met de uitspraak komt de certificatieplicht voor het toepassen van het middel op verhardingen per direct vervallen.
Drinkwaternorm
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft de toelating in januari 2010 gewijzigd omdat uit metingen is gebleken dat de drinkwaternorm wordt overschreven voor wat betreft glyfosaat, de werkzame stof van Roundup Evolution. In 2006 had het Ctgb al voorgeschreven dat professionele toepassers van dit middel een specifieke methode, gericht op duurzaam terreinbeheer, moeten hanteren om de overschrijding van de drinkwaternorm terug te dringen.
Verzet
Op grond van de wijziging van de toelating die in deze zaak aan de orde is moeten professionele toepassers over een certificaat beschikken dat volgens het Ctgb garandeert dat de methode van duurzaam terreinbeheer correct wordt toegepast. De VHG heeft zich tegen deze certificeringseis verzet en stelt dat het Ctgb in deze zaak niet de bevoegdheid toekomt om de lopende toelating op deze manier te wijzigen.
Verbetering
Het CBb is van oordeel dat het Ctgb aan de bepalingen uit de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden die aan het besluit ten grondslag zijn gelegd geen bevoegdheid kan ontlenen tot het verbinden van deze certificeringseis aan de lopende toelating van Roundup Evolution. Volgens het rechtscollege is geen sprake van een feitelijke verslechtering van de naleving van de drinkwaternorm - een voorwaarde voor het Ctgb om bij een lopende toelating in te kunnen grijpen - maar is er na 2006 juist een verbetering van de situatie opgetreden.
Definitief
Voor de toelating van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup Evolution als zodanig heeft de beslissing van het College geen verdere gevolgen. De uitspraak is definitief: hoger beroep is niet mogelijk, het CBb is de eindrechter in deze zaak.
Meer informatie is te vinden in de volledige uitspraak van het CBb
Bron: Groene Ruimte
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr 2024Samen herstellen we de waterkringloop
8 apr 2024Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr 2024Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt 2024Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt 2024De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt 2024Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt 2024Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt 2024In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…