Bunnikers beslissen mee over bomen in hun straat
Dertig bomen aan de Marskramersbaan in Bunnik moesten in 2014 dringend vervangen worden. Een aantal bomen was dood, en een paar waren flink aangetast door de iepziekte. Het kappen van alle bomen was onvermijdelijk, ook omdat het waarschijnlijk was dat de iepziekte zich verder zou verspreiden.
De gemeente besloot de bewoners te betrekken bij de besluitvorming over de toekomst van hun straat. Zij kunnen het beste oordelen over hun woon- en leefomgeving, vond de gemeente. De bewoners gaven aan zelf met een breed gedragen plan te willen komen. Ze bekeken onder meer de mogelijkheid om nieuwe bomen ondergronds goed tot volwasdom te laten komen en daarmee de groei te bevorderen. Ook onderzochten ze of er andere locaties in de buurt waren waar eventueel bomen geplant konden worden.
Minder bomen
Na een reeks gesprekken hebben de bewoners er bewust voor gekozen om minder bomen aan te planten. Op de grasvelden kozen ze ervoor om ruimte voor spelende kinderen te behouden. Zo wilden ze de leefbaarheid in hun straat optimaal benutten. Boomkwekerij M. van den Oever & Zn werd gevraagd te adviseren over het aanplanten van nieuwe bomen. Het bedrijf maakte meerdere 3D-ontwerpen van de straat zodat de bewoners een realistisch beeld kregen van de nieuwe aanplant en de groeiwijze na 5 en 10 jaar konden beoordelen.
Als nieuwe boom kozen de bewoners voor Liquidambar styraciflua ’Worplesdon’, ook wel bekend als de amberboom. Op de grasvelden in deze straat adviseerde de bewonersgroep om een aantal Malus ‘Red Sentinel’, Prunus Avium ‘Plena’ en Prunus Serrulata ‘Sunset Boulevard’ aan te planten. Dat zijn cultivars met veel sierwaarde die een positieve invloed hebben op een brede biodiversiteit.
Na maanden van hard werken presenteerde de bewonersgroep in maart hun advies bij de gemeente, die het vervolgens overnam. Het plan werd vervolgens in twee weken uitgevoerd.

Nu nog kaal, maar over een tijdje ziet de Marskramersbaan er weer groen uit.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
FURNS: jouw partner in maatwerk en advies
1 mei om 09:53 uurBij FURNS geloven we in de kracht van duurzaamheid. De transitie naar een circulaire economie is in volle gang…
Meer groen op hoogte: plantenbak en balustrade in één
6 mei om 10:04 uurIn stedelijke omgevingen wordt ruimte steeds schaarser, terwijl de behoefte aan groen juist toeneemt. FURNS…
Eindhoven komt met concreet plan voor meer kunst in openbare ruimte
11 apr om 08:57 uurEindhoven wil kunst en cultuur een vaste plek geven in de openbare ruimte. In het nieuwe Actieplan Cultuur 2025…
Het meest duurzame verkeersbord heeft u al in uw bezit
8 apr om 09:31 uurIn 2030 heeft de Rijksoverheid 50 procent circulaire inkoop als doel. Dit betekent dat producten en…
Een hoogwaardig stadsentree in Breda met aantrekkelijke verblijfsplekken
31 mrt om 09:59 uurKun je het schetsontwerp van een bank op de Stationslaan uitwerken, was de vraag van gemeente Breda. De…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Dakterrassen: groene oase in stedelijke omgeving
11 mrt om 08:55 uurDakterrassen winnen steeds meer terrein in de stedelijke omgeving. Ze bieden niet alleen extra buitenruimte,…
Het voorjaar lonkt: samen genieten van de buitenruimte
3 feb om 14:27 uurMet de eerste zonnestralen in aantocht, wordt de buitenruimte weer dé plek waar mensen samenkomen. Of het nu…