Bloembollen voor bijen en burgers in Veenendaal
Het planten van de bloembollen bij de Duivenweide gaat extra snel doordat er gebruik gemaakt wordt van een zogenaamde planten-onder-grasmachine die 25.000 bollen per uur plant. De machine tilt het gras als een tapijt op en strooit het bollenmengsel onder de zoden. In totaal wordt zo’n 370 vierkante meter beplant. Veenendaal is de eerste gemeente die dit najaar het bloembollenmengsel voor bijen plant. De komende weken volgen plantingen in de gemeenten Nederlek, Noordwijk, Overbetuwe en Steenbergen.
Bijenbeleid
Projectvoorbereider van de gemeente Veenendaal Menno Buis: “We hebben met ons beleid aandacht voor bijen en andere insecten. Dat doen we met zogenaamde drachtplanten die veel nectar en stuifmeel leveren. Daarom planten we dit najaar ook deze speciale bloembollenmix die vanaf het vroege voorjaar zal bloeien. Het plantsoen aan de Duivenweide nabij de Oude Kerk is gekozen vanwege haar centrale ligging. Een mooie bijkomstigheid is dat de bollen in het gazon geen extra beheerkosten met zich meebrengen. Als straks de bollen gaan bloeien, kan iedereen genieten van een vrolijk en kleurrijk plantsoen.”
Bollen voor bijen
Het bloembollenassortiment is mede door kweker Jac. Uittenbogaard op advies van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) samengesteld. Daarbij is gekozen voor verwilderingssoorten die relatief veel nectar en stuifmeel produceren. De bollenmix, die onder het gemeentelijk gazon wordt geplant en elk voorjaar opnieuw tot bloei komt, zorgt voor een gespreide bloei van februari tot half juni en bevat onder andere Crocus, Chionodoxa (Sneeuwroem), Muscari (blauwe druifje), Anemone blanda en Tulipa linifolia (botanisch tulpje). Tussen de vaste planten in het plantsoen wordt handmatig de Nectaroscordum (Bulgaarse ui) geplant. In tuincentra is dezelfde bloembollenmix voor blije bijen te koop (€ 9,95) voor toepassing in particuliere tuinen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr 2024Samen herstellen we de waterkringloop
8 apr 2024Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr 2024Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt 2024Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt 2024De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt 2024Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt 2024Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt 2024In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…