Arnhem pakt Willemsplein aan
Het Willemsplein lag ooit als verdedigingsbastion aan de rand van de stad en werd later onderdeel van de singels rond de stad. Het was een groene oase destijds, maar toen het plein in de jaren zestig een belangrijke verbinding werd voor het autoverkeer en de stadsbussen, verdween het meeste groen. Tegenwoordig is het plein volledig versteend en een drukke verkeersader met bussen, auto's, fietsen en voetgangers.
Met de huidige opzet kan het plein de verkeersstromen niet meer aan: het autoverkeer loopt er regelmatig vast, bussen lopen hierdoor vertraging op en voor de vele voetgangers en fietsers is nauwelijks genoeg ruimte. Ook is er weinig groen en verkoeling op het plein.
Betrokkenen gevraagd om mee te denken
"Het is echt nodig dat we dit drukke verkeersplein aanpakken. De stad blijft immers groeien. Willen we Arnhem gastvrij en bereikbaar houden, dan moeten we aan de slag, bijvoorbeeld met het Willemsplein. We willen graag weten wat Arnhemmers daarvan vinden. Niet alleen partijen als de provincie, busmaatschappijen en diverse belangenorganisaties. We willen vooral wensen van inwoners en reizigers weten. En de ondernemers. Zij gaan immers vooral van het plein gebruik maken", zegt Nermina Kundic, wethouder Mobiliteit in de Gelderse stad, op de website van de gemeente.
Hiertoe organiseert de gemeente verschillende gesprekken met partners en belangengroepen. Op het Willemsplein komt bovendien een stand waar belangstellenden kunnen reageren op onderdelen zoals de fiets- en voetgangersoversteek, het busstation, de fietsroutes, de fietsenstalling en schaduwplekken.
Van start in 2025
Met de inbreng van belanghebbenden en belangstellenden werkt de gemeente aan een voorkeursvariant van het ontwerp. Deze wordt uitgewerkt tot een schetsontwerp dat naar verwachting in de zomer van 2023 aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Vervolgens wordt het schetsontwerp uitgewerkt naar een definitief ontwerp. De herinrichting kan op zijn vroegst in 2025 van start.

Bron: gemeente Arnhem

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Een fontein als blikvanger op het Stadsforum in Tilburg
24 mrt om 08:36 uurOp het Stadsforum in Tilburg vormt een moderne fontein een levendig middelpunt van het vernieuwde plein. Het…
Klundert zet in op levendig centrum met historische accenten
25 feb om 08:43 uurDe gemeente Moerdijk heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het centrum van Klundert te transformeren tot…
Autovrije, natuurinclusieve openbare ruimte als trekker voor Merwede
24 jan om 09:05 uurIn het hart van Utrecht wordt met Merwede een binnenstedelijke wijk gerealiseerd met een uniek…
Hoe Apeldoorn de eerste stappen zet op weg naar de Straat van de Toekomst
22 jan om 10:45 uurHoe moet de Straat van de Toekomst eruit komen te zien? Het is een vraag die veel gemeenten bezighoudt. Dat…
Kronenburg in transitie: een duurzame toekomst voor Arnhem
20 jan om 08:29 uurDe Arnhemse wijk Kronenburg ondergaat een ingrijpende transformatie. Een project dat niet alleen de…
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Duurzaam en speels design met water en natuursteen op Grote Markt
3 jan om 08:00 uurDe herinrichting van de Grote Markt in Groningen is een ware transformatie. Het plein, dat vroeger vooral als…