App voor onkruid
Weedviewer
De Weedviewer, zoals de app heet, werd onlangs gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Beeldkwaliteit van CROW, het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Tijdens de bijeenkomst werd een nieuwe richtlijn gepresenteerd voor het beoordelen van onkruidbedekking op verhardingen. De Weedviewer meet en classificeert op basis van deze nieuwe richtlijnen.
Tien foto's per 100m2
Zo kan eenvoudig worden bepaald op welke termijn onderhoud nodig is. Een effectief hulpmiddel om de gewenste beeldkwaliteit van de openbare ruimte in stand te houden, zeggen de ontwikkelaars zelf. De Weedviewer-app berekent de onkruidbedekking van een verharding (bijvoorbeeld een stoep) aan de hand van foto’s, die met een smartphone of tablet worden gemaakt. Voor een oppervlakte van 100 m2 zijn tien foto’s nodig om een goede berekening te kunnen maken. Aangevuld met enkele andere gegevens laat de Weedviewer vervolgens zien in welke categorie de onkruidbedekking valt: A+, A, B, C of D.
Gemeenten betalen 665 euro voor de app, en betalen jaarlijks voor updates. Adviesbureaus mogen 2450 euro op tafel leggen.
Bron: Emerce
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr 2024Samen herstellen we de waterkringloop
8 apr 2024Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr 2024Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt 2024Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt 2024De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt 2024Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt 2024Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt 2024In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…