5 vragen aan: Richard Boerop

maandag 27 mei 2013
timer 3 min
Straatbeeld stelt in iedere editie vijf vaste, open vragen aan professionals met hart voor openbare ruimte. Dit keer is het woord aan Richard Boerop, accountmanager Stedelijke Verlichting Philips Lighting.

5 vragen aan: Richard Boerop

Namens Philips werkt Richard Boerop dagelijks met landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen aan het nachtbeeld van Nederland. In zijn functie is hij een schakel tussen klant en productontwikkeling en helpt hij de vraag en behoefte van gemeenten en steden op het gebied van verlichting te vertalen naar nieuw te ontwikkelen producten.

Uw passie voor openbare ruimte?


Licht! Misschien wel het mooiste vormgevingsinstrument voor de openbare ruimte. Met licht kunnen we de omgeving zichtbaar maken, vormgeven en laten sprankelen. Een evenwichtig lichtplan kan uitnodigen en verwelkomen maar kan je ook nederig het hoofd laten buigen voor de machtige geschiedenis van een plek. Wat je niet wil laten zien, laat je donker. Kan het nog mooier?

De trend van 2012?


Citymarketing en verduurzaming. Elk jaar verhuizen 60 miljoen mensen naar stedelijke gebieden. Grote steden staan daarmee voor de grote uitdaging om dat publiek naar juist hún stad te trekken terwijl zij intussen hun energieverbruik zo laag mogelijk moeten houden en moeten voldoen aan milieuwetgeving. Als tegenhanger van de verstedelijking hebben veel gemeenten te kampen met krimp. In beide gevallen moet je zorgen dat je inwoners en bedrijven de beste omstandigheden biedt om te wonen en werken. Licht is dan een relatief goedkoop en uiterst efficiënt middel om de openbare ruimte te verbeteren.
Feit is dat gemeenten minder te besteden hebben en daarom soms de oude, vervuilende technologie nog een paar jaar langer laten staan. Begrijpelijk, maar absoluut een verkeerde keuze. Maatschappelijk is het niet aanvaardbaar om de verduurzaming tot stilstand te laten komen, maar bovendien doet het uiteindelijk pijn in de portemonnee; nieuwe technologie is op de lange duur altijd goedkoper.

Een praktijkvoorbeeld van duurzaam ondernemen?


Pay-per-Lux. In dit proefconcept betaalt de gebruiker alleen voor de werkelijk gebruikte hoeveelheid licht en is geen eigenaar van de verlichtingsinstallatie zelf. Zo kan de gebruiker optimaal gebruik maken van nieuwe, energiezuinige innovaties. Na afloop van de contractperiode zal Philips de verlichtingsproducten weer terugnemen in het productieproces nemen en de grondstoffen hergebruiken. Philips heeft deze proef samen met architect Thomas Rau opgestart. Het kantoor van zijn architectenbureau RAU wordt op basis van dit nieuwe dienstverleningsconcept verlicht.

Waardoor laat u zich inspireren?


Het samenspel van materialen en licht. Hoe het strijklicht van een ondergaande zon een extra dimensie geeft aan een natuurstenen plaveisel. De beleving van een verlichte omgeving, of het nu daglicht of kunstlicht is, beïnvloedt onze emotionele gesteldheid. We hebben steeds meer kennis van deze interacties en maken daar met kunstlicht al functioneel gebruik van middels dynamische verlichtingssystemen in scholen, kantoren en gezondheidszorg. Die kennis maakt van licht een haast oneindige gereedschapskist voor de belevenis van de openbare ruimte.

Gouden tip aan collega’s in de openbare ruimte?


Ontwerpers van de openbare ruimte zouden altijd twee ontwerpen moeten maken, één voor overdag en één voor ’s avonds. Want niet alleen de beleving van de omgeving is anders in de avond en nacht, ook de functionaliteit verandert. Voor een goed ontwerp is een goede lichtontwerper van onschatbare waarde. Nederland kent veel professionele lichtontwerpers die onafhankelijk van een leverancier een goed lichtplan kunnen maken. Dat kost geld, maar zonder nachtbeeld is een plan maar half af.
 

 

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom

31 mrt om 10:18 uur

Nieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…

Lees verder »
descriptionArtikel

De tien lessen van smart lighting

3 feb om 14:15 uur

Bij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Verlichting als brug tussen heden en verleden

17 jan om 15:11 uur

Monumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen

8 jan om 08:44 uur

Traditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker

29 nov 2024

In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien

27 nov 2024

In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…

Lees verder »
descriptionArtikel

Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken

16 nov 2024

De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…

Lees verder »
flash_onNieuws

OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco

15 nov 2024

Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…

Lees verder »