Amsterdam is eigen smerigheid meer dan zat
Duizend extra vuilnisbakken, plusteams die extra rondes door de tien meest vervuilde stadsdelen maken, lokale samenwerkingsverbanden tussen bewoners, ondernemers en gemeente, publiekscampagnes en extra toezicht. Zomaar enkele punten uit het pas gelanceerde ‘Aanvalsplan Schoon Amsterdam 2017.’
Gedeelde verantwoordelijkheid
In het plan staan tien kernpunten omschreven die de explosieve groei van afval in Amsterdam een halt moeten toeroepen. Met een investering van 11,2 miljoen euro denkt verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho de stad effectiever en beter schoon te kunnen maken. Centrale gedacht is dat een schone stad niet alleen een zaak van de overheid is. “Amsterdam moet schoner, en dat gaan we samen met de stad doen, want het gedrag van ondernemers, bewoners en bezoekers is een belangrijk onderdeel van de oplossing. Een schone stad is echt een gedeelde verantwoordelijkheid”, aldus Choho.
Stad groeit explosief
Boosdoener van de steeds groter wordende afvalberg is de enorme groei van Amsterdam. De stad knapt zowat uit zijn jas. In krap zes jaar tijd kwamen er 70.000 extra bewoners, 8.000 extra hotelkamers, 14.000 Airbnb-woningen, 3 miljoen extra toeristen en 500 nieuwe restaurants. Niet alleen dat, ook inwoners van de stad zoeken meer en meer hun vertier buiten de deur, met meer vuilnis als gevolg. “We zijn veel vaker buitenshuis te vinden: eten meer buiten de deur en op straat, bezoeken een van de vele openluchtfestivals in de stad, lopen en fietsen meer naar ons werk of zoeken verkoeling op één van de stadsstranden.”
Er is enige haast bij het actieplan geboden. De uitvoeringsmaatregelen zijn gepland in de periode eind 2016 tot en met 2017. In de zomer van volgend jaar wordt de tussenbalans opgemaakt. Dan moet duidelijk zijn of de aanpak op koers ligt.
"Amsterdam doet het zo gek niet"
Dat Amsterdam steeds meer te maken heeft met zwerfafval, verbaast Nederland Schoon niet. "Het toerisme is de afgelopen jaren enorm gestegen, waardoor de druk op de openbare ruimte toeneemt", vertelt programmamanager Dorien Bosselaar namens de stichting die zich hard maakt voor een schone omgeving. "Het centrum is continu één groot evenement. Dat betekent dat er nieuwe voorzieningen voor afval moeten komen." Toch doet Amsterdam het volgens Nederland Schoon helemaal niet slecht op het gebied van afvalbestrijding. "Als je ziet hoeveel toeristen de stad te verstouwen heeft, dan doet Amsterdam het zo gek nog niet."
De stichting juihct het nieuwe plan van de gemeente van harte toe. "Het is vooral belangrijk dat Amsterdam laat zien een schone omgeving belangrijk te vinden. Je hebt een lange adem nodig om het gedrag van mensen te veranderen. Door zichtbaar te reinigen worden mensen geconfronteerd met het feit dat alles schoon gehouden moet worden. Het liefst zien we dat schoonmakers met de bezem in de hand tussen het publiek lopen", aldus Bosselaar.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Fietsenrek Toekan, toekomstgericht!
22 nov om 08:36 uurNa jaren van ervaring in de ontwikkeling en de productie van functionele en vandalismebestendige fietsenrekken…
3D-betonprinten: duurzamer, sneller en meer ontwerpvrijheid
20 nov om 08:59 uurSaint-Gobain Weber experimenteerde al met het 3D-printen van beton sinds het begin van deze eeuw en realiseerde…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…