Column Ton Kooymans: Innovatie stagnatie
Veel aanbesteding beginnen nog steeds met het refereren aan een verouderd product en vervolgens de wens een soortgelijk product aan te bieden. Hierdoor wordt dus werkelijk iedere innovatie in de kiem gesmoord. Het functioneel beschrijven van een programma van eisen is zo blijkt nog altijd een groot probleem! Maar er is meer, veel meer aan de hand!
Deelname aan tenders vergt zoveel papierwerk dat het louter is weggelegd voor grote bedrijven die hele afdelingen hebben opgetuigd om reeksen van onzinnige documenten te verzorgen.
Procedures zijn helaas nog altijd belangrijker dan de producten!
Bijt je als kleine onderneming toch door de zure appel heen dan ontdek je al snel dat er zaken worden vereist die je als startend bedrijf überhaupt niet kunt ophoesten. Denk daarbij aan: minimaal x-aantal jaren actief in de branche, minimaal x-omzet, x-jaarcijferhistorie en als klap op de vuurpijl een reeks van kostbare en zinloze certificaten.
Als innovatief (meestal klein) bedrijf heb je helemaal geen tijd en bovenal geen zin om deel te nemen aan deze ‘papieren tijgerstrijd’. Je wilt off-road nieuwe wegen ontdekken en andere inzichten opdoen om te komen tot vernieuwende duurzame eigentijdse producten. Je wilt je innovatie graag introduceren terwijl de tender bewijslast verlangt van 'jarenlang goed te functioneren'.
Ondertussen gaan de grote jongens gestaag 'middle of the road' verder op de bekende vervuilende snelweg en voldoen ‘keurig’ aan de uitvraag en het aanbieden van hun verouderde producten.
Dagelijkse verspilling van maatschappelijk geld aan niet functionele producten tot gevolg!
Een stad deed onlangs een uitvraag naar 1500 fietsparkeerplaatsen met een hart op hart afstand van 375mm. Recent uitgevoerd onderzoek toont aan dat daar werkelijk geen enkele moderne fiets inpast! Ik stuur de gemeente een foto van een gelijksoortige stalling, notabene voor het betreffende gemeentehuis, die aantoont dat slechts 3 van 12 fietsen in de stalling staan. Mag ik u 20% minder stallingen aanbieden met een grotere hart op hart maat? Dat betekent 20% minder kosten en 100% bezetting van de stalling. “Nee mijnheer, want dan voldoet u niet aan de eisen! En dat van die foto vind ik niet leuk ik doe ook gewoon mijn werk”. Ja en dat is waar het structureel mis gaat!
Ton Kooymans
Dutch Bike Parking Academy.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Expertcolumn Tobias Strating: praktische circulaire openbare ruimte in de regio
18 nov om 08:50 uurTobias Strating is Afdelingshoofd kenniscluster Energie & Milieu bij Roelofs. In zijn expertcolumn gaat hij…
Van afval tot straatmeubilair: circulair en duurzaam met gerecycled kunststof
11 nov om 10:30 uurBij Recycled Outdoor Solutions streven ze ernaar om de openbare ruimte niet alleen mooier, maar ook duurzamer…
Young professional in de openbare ruimte: Esmé Bosch
10 nov om 14:03 uurOok in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
'Wij gaan de eisen van 2030 halen'
4 nov om 09:43 uur“We zorgen er niet voor dat één groot project met heel veel budget en een intrinsiek gemotiveerde projectleider…
Brabants fietspad van weg vol hobbels en barsten naar onderhoudsarme gladde baan
28 okt om 09:47 uurBarsten in het fietspad, een wegdek dat omhoog komt en lappen asfalt die zijn vervangen door stenen. Het…
Nostalgische binnenstedelijk sfeerbeeld met biobased betonklinker
19 sep om 10:06 uurExcluKera Biobased is een biobased betonklinker die onlosmakelijk verbonden is met een keramische deklaag die…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…