Tweederde gemeenten heeft een beleid voor buitenspelen
Buitenspelen levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde fysieke, sociaal-emotionele en mentale ontwikkeling van kinderen. Door hier beleid op te ontwikkelen kunnen gemeenten een belangrijke stimulans aan geven.
In 2020 voerde het Mulier Instituut in het kader van het Sportakkoord een verkenning uit van het beleid in Nederland en Europa op het gebied van buitenspelen. Daaruit kwam onder andere naar voren dat structurele aandacht bij Rijk en gemeenten voor dit onderwerp ontbreekt en dat de buitenspeeldrang van kinderen de laatste jaren door verkeersdrukte, verstedelijking en onvoldoende speelruimte onder druk staat.
Weinig groei en monitoring
Met 65 procent is het aantal gemeenten met een buitenspeelbeleid amper gegroeid ten opzichte van de periode 2010-2021, toen 63 procent van de gemeenten aangaf hier beleid op te voeren. Mulier concludeerde verder dat weinig gemeenten hun beleid monitoren of evalueren, terwijl dit nodig is om vast te kunnen stellen of het aansluit bij de behoeften van kinderen. En om te bepalen of de doelstellingen worden behaald.
Mulier Instituut stuurde via de Vereniging Sport en Gemeenten 103 gemeenteambtenaren sport een vragenlijst, die door dertig procent van hen is ingevuld. De verkregen data is gewogen naar stedelijkheid. De factsheet Buitenspeelbeleid in gemeenten is hier te downloaden.
bron: Mulier Instituut

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Abrio: innovatieve verkoeling voor stedelijke gebieden
10 mrt om 09:40 uurSteden kampen met steeds hogere temperaturen door het hitte-eilandeffect. De Abrio uit de CoolHub™-collectie…
Het onderschatte potentieel van schoolpleinen
10 mrt om 08:44 uurSchoolpleinen bieden vaak meer mogelijkheden dan alleen een speelplek voor kinderen. Van vergroening tot…
Avontureneiland in Borne als speelse oplossing voor water en klimaat
7 mrt om 09:36 uurIn gemeente Borne ligt een bijzondere plek: het Avontureneiland. Een plek waar kinderen kunnen spelen, bewoners…
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Speeltoestel in Haarlem krijgt tweede leven dankzij duurzame renovatie
6 mrt om 09:05 uurIn Haarlem is een innovatieve en circulaire aanpak toegepast om een speeltoestel op het Flevoplein een tweede…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurHaarlem investeert in beweegvriendelijke openbare ruimte
18 feb om 08:37 uurDe gemeente Haarlem zet in op een beweegvriendelijke stad door extra ruimte te creëren voor sport en ontmoeting…