Fitness Circus brengt wijkbewoners Maaspoort Den Bosch in beweging  

donderdag 12 september 2024

In de gemeente ’s-Hertogenbosch is onlangs het eerste Fitness Circus van Nederland gerealiseerd en geopend. Het Fitness Circus omvat een veld met verplaatsbare fitnessapparaten, vandaar ook de naam circus. Hier kunnen buurtbewoners hun dagelijkse portie sport uitoefenen. Marcel van Mierlo, coördinator spelen, bewegen en ontmoeten bij de gemeente, neemt ons mee in het proces. 

Tekst: Laura Vliek 

“Hoewel ik nu coördinator spelen, bewegen en ontmoeten ben bij de afdeling ‘S-Port, begon het verhaal van het Fitness Circus eigenlijk al voor die tijd, toen ik nog de functie van wijkregisseur had”, begint Van Mierlo. “In deze functie had ik veel contact met onze inwoners en zodoende sprak ik in de wijk Maaspoort met een buurtbewoner die graag iets met fitness in de wijk wilde gaan doen. Hij vroeg of wij daar als gemeente open voor zouden staan.” 

Het antwoord was ja, het paste ook helemaal bij het speerpunt ‘Sport- & Beweeglocaties die klaar zijn voor de toekomst’, zoals opgenomen in de Sport- en Beweegvisie van de gemeente. Die wilde niettemin eerst onderzoeken of er voldoende draagvlak was vanuit de wijk Maaspoort en Den Bosch Noord. Dat bleek er te zijn. 

De gemeente koos ervoor om een verplaatsbaar fitnesspark te realiseren. “Wanneer je kiest voor vaste opstellingen die minimaal 15 tot 20 jaar meegaan, zou het een dure investering zijn wanneer deze na een jaar niet of nauwelijks nog gebruikt worden. Vanuit de ervaring in het land met burgerinitiatieven die heel enthousiast starten, maar waarvan je redelijk vaak ziet dat na een jaar de animo afneemt, kozen we voor deze oplossing. Met mijn idee en wat schetsen onder de arm ben ik bij een leverancier terecht gekomen die het verder heeft uitgewerkt en gerealiseerd. Mijn ideale gedachte is om zoveel mogelijk de openbare ruimte hybride in te richten, uiteraard daar waar mogelijk en nooit ten koste van de veiligheid.” 

Gebruik monitoren met sensoren 

Om te monitoren of de fitnesstoestellen ook daadwerkelijk gebruikt worden, is het IOT-lab van de gemeente ingezet. “Dit is zinvol, omdat je dan met sensoren echt meetbaar kunt maken welke toestellen veel gebruikt worden en welke minder. Het helpt dan om later bij de evaluatie een norm te kunnen stellen voor een eventueel definitief fitnesspark. Over het algemeen kan dit Fitness Circus in de Maaspoort dan ook gezien worden als een pilot om te kijken of we dit plan verder uit kunnen rollen.”  

Het Fitness Circus in de wijk Maaspoort is eind juni van dit jaar geopend en blijft een jaar staan. “Tussentijds evalueren we natuurlijk al, maar na een jaar gaan we dan kijken hoe het uiteindelijk is bevallen en welke wijk er eventueel dan gebruik van zou willen maken.”  

Alle seizoenen getest 

Er is bewust gekozen voor de periode van een jaar, omdat er dan vier seizoenen voorbijkomen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in de herfst, als het regenachtig is? Het IOT-lab beschikt over de mogelijkheid om de weerkaart over de kaart van het gebruik van de toestellen te leggen. Dan kunnen die twee factoren dus aan elkaar gelinkt worden. “Zo kun je dus niet alleen zien wanneer het toestel gebruikt is, maar ook wat voor weer het toen was. Dit geeft een vollediger beeld.” 

Het Fitness Circus heeft in totaal acht toestellen, die bewust met elkaar zijn gecombineerd. “Het is een echte combinatie van kracht, cardio, balans en lenigheid. Hiermee heb je een circuit met daarin alle basiselementen voor een motorische training. Om de wijkbewoners de fitnesstoestellen van het circus eigen te maken, was er de eerste acht weken een trainer aanwezig. “Zo hebben we de bewoners enthousiast gemaakt voor het Fitness Circus en tegelijkertijd weten ze dan ook beter hoe ze de fitnesstoestellen dienen te gebruiken. Dit voorkomt blessures en andere ongemakken.” 

Ontmoeting en verbinding 

“We zien nu al bewoners die elkaar tijdens de training voor het eerst ontmoeten, nu samen afspreken om wekelijks zelfstandig te trainen”, vervolgt Van Mierlo. “Naast dat we onze bewoners meer in beweging willen krijgen en houden, zie je hier ook weer dat sport en bewegen verbroedert. Zo proberen we ook ons steentje bij te dragen tegen eenzaamheid.” 

De reacties op het Fitness Circus in de wijk Maaspoort zijn vooral positief. “Het is ook een breed omarmd project”, vertelt Van Mierlo. “Zo wordt het circus niet alleen door de wijkbewoners zelfstandig gebruikt, maar zijn er bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten, buurtsportcoaches en personal trainers die met een groepje naar het circus komen om daar oefeningen te doen.”  

De reacties zijn daarbij zo positief dat ook andere gemeenten via socialmediakanalen als LinkedIn getipt worden om een dergelijk project in hun eigen gemeente te realiseren. “Dat maakt het natuurlijk wel extra leuk, dat een idee dan uitgroeit tot iets waar mensen ook echt trots op en blij mee zijn. Hopelijk draagt het Fitness Circus bij om meer Nederlanders te verleiden om plezierig in beweging te komen.” 

Meer artikelen met dit thema

Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen

18 nov om 09:05 uur

De groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rotterdam investeert in urban sports

14 nov om 18:20 uur

De gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving

2 okt om 13:52 uur

Het groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…

Lees verder »

Meer oog voor sporten en bewegen in de openbare ruimte

30 aug om 10:48 uur

Vakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw meetinstrument beoordeelt kindvriendelijkheid buurt door ogen ouders

12 aug om 11:03 uur

Hoe meet je hoe kindvriendelijk een buurt is? Ouders zijn daarin een belangrijke factor, zij bepalen immers…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar spelen kinderen buiten, waarom juist daar en wat doen ze daar?

22 jul om 12:18 uur

Hij ontmoette Dave Ensberg-Kleijkers ooit nadat hij had vernomen dat de directeur van Jantje Beton zijn model…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen

5 jul om 08:42 uur

Kinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ramegon Airtrampoline viert 25-jarig bestaan

24 jun om 09:08 uur

Het familiebedrijf Ramegon Airttrampolines bestaat dit jaar 25 jaar. Eigenaar Anita Versteeg kijkt terug en…

Lees verder »