Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis
Speelplek-hoppen
‘Al wandelend, fietsend of op de step kunnen kinderen met de vouwkaart op zak de speelplekken ontdekken. Tijdens ons werk spreken we veel kinderen en doen we samen met hen onderzoek buiten. We horen vaak van hen dat ze eigenlijk vooral in de eigen buurt spelen en niet weten wat er in de rest van de wijk of stad te doen is. Als ze de speelplekken in eigen buurt dan ook nog saai vinden, zijn ze snel uitgespeeld en kruipen eerder weer achter een scherm. Met de Speel- en Speurkaart kunnen ze gemakkelijk ontdekken wat er nog meer allemaal te doen is, juist iets verder weg van huis!’ Vertelt Milenka Jacobs, onderzoeker en tekenaar van de kaarten bij Speelplan.
Samenwerking met jeugd- en beweegprofessionals
‘Het maken van een Speel- en Speurkaart gebeurt altijd in nauw overleg met verschillende professionals in een gemeente, bijvoorbeeld van JOGG, buurtsportcoaches en jongerenwerk. Niet alleen speelplekken en sportveldjes kunnen op een kaart worden gezet, maar ook buurthuizen, plekken waar speel- en sportactiviteiten plaatsvinden, en bijvoorbeeld sport en beweegroutes. Natuurlijk kun je ook kinderen betrekken bij het maken van de kaarten, want die hebben de leukste ideeën!’
Een kaart voor elke doelgroep
Niet alleen voor kinderen maken we kaarten, maar ook voor volwassenen en senioren. Dan heet het bijvoorbeeld Sport-, beweeg- of recreatiekaart. Dan voegen we wandel- en fietsroutes toe of toeristische knooppunten, monumenten en musea. Natuurlijk kunnen ook lokale horeca worden meegenomen, want na een dagje spelen, bewegen en ontdekken is het natuurlijk heel fijn om lekker op een terras na te genieten.’
Interactief en digitaal
‘Door het toevoegen van QR codes kun je de kaart eenvoudig interactief maken. Zo worden meteen in maps routes getoond of kun je een speurtocht uitzetten met aanwijzingen via de codes. Op dit moment werken we ook aan een interactieve online versie van de Speel- en Speurkaart’
Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op https://speelplan.nl/advies-onderzoek/speelruimtekaarten/
Speelplan
Almere
036-523 6127
www.speelplan.nl

Fotocredits: Ambert Velthuis
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Abrio: innovatieve verkoeling voor stedelijke gebieden
10 mrt om 09:40 uurSteden kampen met steeds hogere temperaturen door het hitte-eilandeffect. De Abrio uit de CoolHub™-collectie…
Het onderschatte potentieel van schoolpleinen
10 mrt om 08:44 uurSchoolpleinen bieden vaak meer mogelijkheden dan alleen een speelplek voor kinderen. Van vergroening tot…
Avontureneiland in Borne als speelse oplossing voor water en klimaat
7 mrt om 09:36 uurIn gemeente Borne ligt een bijzondere plek: het Avontureneiland. Een plek waar kinderen kunnen spelen, bewoners…
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Speeltoestel in Haarlem krijgt tweede leven dankzij duurzame renovatie
6 mrt om 09:05 uurIn Haarlem is een innovatieve en circulaire aanpak toegepast om een speeltoestel op het Flevoplein een tweede…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurHaarlem investeert in beweegvriendelijke openbare ruimte
18 feb om 08:37 uurDe gemeente Haarlem zet in op een beweegvriendelijke stad door extra ruimte te creëren voor sport en ontmoeting…