Plastic lichtmast uithangbord voor duurzaamheid
“Zo’n tien jaar geleden is save plastics, toen nog onder een andere naam, begonnen met het maken van lichtmasten van afvalplastic”, vertelt Van Bochove. “De mensen van save plastic hebben echter weinig ingangen in de wereld van de openbare verlichting. De plastic lichtmast, genaamd De Tulp, is dan ook nauwelijks bekend bij bijvoorbeeld gemeenten. Dat moet veranderen, vind ik. Daarom heb ik besloten om, naast mijn dagelijkse werkzaamheden als adviseur openbare verlichting, ambassadeur te worden.”
Lange levensduur
De verlichtingsmast is gemaakt van honderd procent afvalplastic. “Het is zonde dat nu zo’n 60 procent van gescheiden plasticafval nog steeds in derdewereldlanden of de verbrandingsoven terechtkomt”, vertelt Van Bochove. “Save plastics verzamelt nu het materiaal en maakt er niet alleen lichtmasten van, maar ook planken die worden gebruikt voor straatmeubilair. De lichtmasten hebben een hele lang levensduur en het materiaal rot niet weg. Na zestig jaar kunnen de masten opnieuw gerecycled worden. Overdag trekt de mast een beetje krom, omdat plastic uitzet door het zonlicht, maar ’s avonds staat de lichtmast weer recht. Lichttechnisch gezien is dat voor de rest geen probleem. Dat de levensduur zestig jaar is, heeft te maken met het feit dat er een uv-stabilisator is toegevoegd aan de mast. Dit zorgt ervoor dat er geen micro plasticdeeltjes ontstaan. Wij houden aan dat de stabilisator na zestig jaar is uitgewerkt, theoretisch gaat de mast veel langer mee”, aldus Van Bochove.
Struikelblok
Verschillende projecten in de openbare ruimte maken gebruik van de plastic lichtmast. In totaal zijn er 400 plastic lichtmasten op de markt gebracht, schat Van Bochove. De prijs is nu nog te vaak een struikelblok. Van Bochove: “De lichtmast is ongeveer drie keer zo duur als een gewone mast. Het materiaal wordt in een immens grote matrijs geproduceerd en de aantallen lichtmasten zijn nog relatief laag. Dat maakt dat de lichtmast in verhouding tot andere lichtmasten behoorlijk duur is in aanschaf. Vanwege zijn duurzame eigenschappen en imago kan de mast een uithangbord zijn voor de bijdrage die de overheid kan leveren aan een beter milieu. Je moet als gemeente niet naar de initiële prijs kijken, maar vooral naar de lange levenscyclus en als je dat doet dan is de mast helemaal niet zo duur. Daarnaast hebben we allemaal de mond vol van circulariteit. Door op sommige locaties plastic lichtmasten te gebruiken laat je als gemeente zien dat je echt iets wilt doen met het thema circulariteit. Het product is nu nog duur, maar we hebben de hoop dat als het grootschaliger wordt toegepast, de prijs naar beneden gaat”, zo besluit Van Bochove.
Meer informatie over de plastic lichtmasten is te vinden op www.savelighting.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Speeltoestel in Haarlem krijgt tweede leven dankzij duurzame renovatie
6 mrt om 09:05 uurIn Haarlem is een innovatieve en circulaire aanpak toegepast om een speeltoestel op het Flevoplein een tweede…
Met een circulariteitsindex verduurzaamt Tilburg haar beheer van de openbare ruimte
4 mrt om 09:11 uurSnoeien zonder aanhanger? Bladeren niet opruimen maar laten liggen? Het zijn overwegingen die voortvloeien uit…
Twintig kilometer circulair asfalt op dijk tussen Tiel en Waardenburg
7 feb om 08:38 uurDe dijk tussen Tiel en Waardenburg voldoet niet meer aan de huidige veiligheidseisen en moet worden versterkt.…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Demonteren en hergebruiken: de lessen uit Zwolle
15 jan om 10:19 uurVlakbij de binnenstad van Zwolle verrijst de komende jaren de Nieuwe Veemarkt: een gebied met 750 nieuwe…