Participeren kan ook op afstand; efficiënt en effectief
Op het moment van schrijven van dit artikel zit meer dan de helft van Nederland thuis te werken. Ook medewerkers van gemeentes en leraren zitten niet meer op hun vertrouwde plek en kunnen niet meer live communiceren met bewoners, leerlingen, collega’s en overige personen welke betrokken kunnen zijn bij bijvoorbeeld het ontwerpen van een nieuwe speelplek of een participatietraject over de inrichting van een straat, een buurt of een wijk. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen waarbij mensen normaliter met elkaar rond de tafel gaan om te sparren over de mogelijkheden.
Nu dit niet meer kan is het heel goed mogelijk dat projecten niet meer opgestart worden of tussentijds stil komen te liggen. Speelplan heeft een aantal mogelijkheden om dit te voorkomen. Deze worden overigens ook in “normale” tijden gebruikt en blijken al jaren zeer effectief en efficiënt te zijn. Zo heeft Speelplan een interactieve ontwerptool ontwikkeld: De Speeltuinbouwer. Met deze ontwerptool kunnen kinderen, eventueel met behulp van vriendjes, broertjes, zusjes en ouders, in een vertrouwde omgeving hun eigen speeltuin ontwerpen.
Voor de te ontwerpen speeltuin in een wijk/buurt wordt een digitale omgeving gemaakt. Kinderen kunnen in deze omgeving inloggen en krijgen dan de locatie en oppervlakte te zien. Voordat de kinderen gaan ontwerpen hebben Speelplan en de gemeente de bouwstenen uitgezocht waaruit de kinderen kunnen kiezen. Het gaat hier niet om fabrikant-specifieke toestellen maar meer om spelvormen zoals schommelen, natuurlijk spelen, glijden, klimmen, verstoppen, voetballen, chillen etc. etc. In totaal kan de gemeente kiezen uit ca. standaard 65 bouwstenen welke aan- en uitgezet kunnen worden en kan de gemeente samen met Speelplan maatwerkbouwstenen toevoegen.
Vervolgens gaan kinderen online met deze bouwstenen aan het werk. De bouwstenen kunnen in de (digitale) speeltuin geplaatst worden. De elementen zijn voorzien van een veiligheidszone waardoor kinderen rekening moeten houden met de beschikbare ruimte. Tevens heeft elk element een bepaalde waarde, wat in de vorm van muntjes voor de kinderen te zien is. De kinderen krijgen een budget mee en kunnen dit niet overschrijden. De gemaakte ontwerpen komen in de online omgeving te staan, waarna er door anderen op gestemd kan worden. Na diverse stemrondes zal er uiteindelijk een winnend ontwerp gekozen worden wat ook daadwerkelijk door de gemeente zal worden gerealiseerd.
Kinderen leren op deze manier met de beschikbare ruimte en beschikbaar budget om te gaan en kunnen dus in een vertrouwde en veilige omgeving, op een leuke en leerzame manier hun eigen speeltuin ontwerpen. Met deze Speeltuinbouwer heeft Speelplan in 2012 de Speel-Award van Jantje Beton gewonnen. Klik hier voor een demo: https://demo.speeltuinbouwer.nl/.
Participatiewebsite
Een andere optie is het inzetten van onze participatiewebsite. Deze website dient om bewoners en kinderen op de hoogte te houden van de vorderingen en veranderingen van de speelplek in hun wijk en is uitermate geschikt voor online participatie. Voor elke gemeente wordt een eigen pagina opgezet. Via deze pagina kan allerlei informatie met de bewoners worden gedeeld en hebben we een aantal mogelijkheden m.b.t. online participeren.
Zo kunnen we een reactieformulier op zetten, bewoners kunnen via dit formulier wensen/eisen aangeven voor een speelplek of bijvoorbeeld reageren op (ontwerp)voorstellen. Daarnaast kunnen we enquêtes opstellen via een enquête tool en deze op de website plaatsen. Bij de enquête tool is het tevens mogelijk meerkeuze opties, locatiefoto's en referentiebeelden toe te voegen. Zo blijft het mogelijk om de geplande (fysieke) participatie op een andere manier voort te zetten.
Verdere informatie over het project, die naast de online participatie via de website gedeeld kan worden:
• Projectplanning
• Foto’s en informatie over het proces
• De mogelijkheid om voorlopige en/of definitieve ontwerpen te bekijken
• Contactpersoon van het project
Het verschilt dus per project welke informatie op de participatiewebsite staat, deze invulling vindt altijd plaats aan de hand van de wensen van de gemeente. Neem vooral een kijkje op al lopende participatie pagina's: https://participatie.speelplan.nl/. Heeft u interesse in participeren op afstand middels één van genoemde tools? Schroom niet en neem gerust even contact met ons op. Wij denken graag met u mee om voor u een passende tool te maken.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov om 09:05 uurDe groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Rotterdam investeert in urban sports
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving
2 okt om 13:52 uurHet groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…
Fitness Circus brengt wijkbewoners Maaspoort Den Bosch in beweging
12 sep om 09:05 uurIn de gemeente ’s-Hertogenbosch is onlangs het eerste Fitness Circus van Nederland gerealiseerd en geopend. Het…
Meer oog voor sporten en bewegen in de openbare ruimte
30 aug om 10:48 uurVakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…
Nieuw meetinstrument beoordeelt kindvriendelijkheid buurt door ogen ouders
12 aug om 11:03 uurHoe meet je hoe kindvriendelijk een buurt is? Ouders zijn daarin een belangrijke factor, zij bepalen immers…
Waar spelen kinderen buiten, waarom juist daar en wat doen ze daar?
22 jul om 12:18 uurHij ontmoette Dave Ensberg-Kleijkers ooit nadat hij had vernomen dat de directeur van Jantje Beton zijn model…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
5 jul om 08:42 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…