Kerkplein essentieel onderdeel in toekomstbestendig centrum Dalfsen

woensdag 23 oktober 2024

In het Overijsselse Dalfsen is de gemeente begonnen met de vernieuwing van het dorpshart. De gemeenteraad heeft de ambitie uitgesproken dat de komende 20 tot 25 jaar het dorpshart van Dalfsen een levendig, onderscheidend en duurzaam centrum gaat vormen met een dorps karakter en een groene signatuur. Een centrum waar het aantrekkelijk winkelen, wonen, werken en recreëren is. 

Tekst: Laura Vliek 

Winkelstraat en Kerkplein 

De herinrichting van de Prinsenstraat en het Kerkplein is het eerste deelproject van het centrumplan dat al is uitgevoerd. De Prinsenstraat is de centrale winkelstraat van het dorp en vormt de verbinding tussen rivier de Vecht en het Kerkplein. De grote kerk uit 1178 is de grote blikvanger van het Kerkplein.

Klimaatadaptief ontwerp 

Belangrijk element bij de herinrichting is het centrum klimaatadaptief te maken. Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met het veranderende klimaat. Bij hevige regen dient het water makkelijk weg te stromen en in droge perioden zal het langer worden vastgehouden. In de zomer is er genoeg verkoeling te vinden door schaduwplekken. Ook mag de auto niet meer in de Prinsenstraat en op het Kerkplein komen, waardoor de straat veiliger, comfortabeler en plezieriger is voor het winkelend publiek. De klimaatwinkelstraat en het Kerkplein zijn duurzaam ingericht met volop groen waar je fijn kunt samenkomen, verblijven en winkelen. 

Bouwteam  

Het inrichtingsplan is uitgewerkt door buro MA.AN. Samen met Roelofs heeft de gemeente een bouwteam gevormd om het inrichtingsplan technisch verder uit te werken en te kunnen realiseren. In dit proces is veel aandacht besteed aan de grote maatschappelijke impact van een dergelijk project. Tijdens de voorbereiding en bij het maken van ontwerpkeuzes was participatie van alle betrokken een belangrijk onderdeel. Hiervoor zijn verschillende bijeenkomsten georganiseerd. 
 
Marcel Aben, projectmanager vanuit Roelofs, legt uit de totstandkoming en het proces uit: “Vanuit de gemeente was er al een tijdje het plan om een Klimaatwinkelstraat te ontwerpen en realiseren: een straat met veel groen, die gewapend is tegen wateroverlast en die vrij is van hittestress. Binnen het herinrichtingsproject is tevens veel materiaal hergebruikt. Uiteindelijk zou hier een aantrekkelijke winkelstraat mee ontstaan, als onderdeel van een aantrekkelijk centrum. Als onderdeel hiervan, is de winkelstraat autovrij gemaakt.” 
 
Om dit project uit te voeren, heeft de gemeente een uitvraag voor een bouwteam gedaan. “Deze aanbesteding heeft Roelofs uiteindelijk gewonnen, waarna we om tafel zijn gegaan om de concrete invulling te bespreken. Buro MA.AN is aangehaakt om een stedenbouwkundig ontwerp te maken. Dit ontwerp is ook voorgelegd aan omwonenden en verdere betrokkenen, daar werd over het algemeen positief op gereageerd. Natuurlijk moesten mensen er eerst even aan wennen dat er geen auto’s meer mogen komen, maar dat is toch iets wat erbij hoort. Uiteindelijk hebben wij de uitvoering verzorgd en het geheel voorzien van technische tekeningen en is er een mooi, klimaatadaptief en toekomstbestendig centrum ontstaan.” 

Moderniseren marktvoorzieningen 

Rondom de Grote Kerk staat één keer per week een gezellige warenmarkt op het Kerkplein. De herinrichting van het gebied is gebruikt als een mooi natuurlijk moment om ook de energievoorzieningen voor de markt te moderniseren. Tijdens de ontwerpfase heeft het bouwteam Buitenkast benaderd om hiervoor de specialistische vakkennis te leveren. Samen met alle betrokkenen is er een gebalanceerd plan gemaakt voor de elektrische installaties dat voldoet aan alle wensen en wettelijke verplichtingen. 

Onzichtbare kasten 

Door de opstelling van de markt en de diverse regelgeving zijn er midden in de straat en op het plein diverse voorzieningen (kasten) noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat dergelijke voorzieningen geen obstakel mogen zijn en geen afbreuk mogen doen aan het aantrekkelijke ontwerp. Daarom is gekozen voor het toepassen van ondergrondse PUTkasten. Bij de grotere PUTkasten loopt de bestrating in hetzelfde patroon door over de deksels waardoor de kasten nauwelijks opvallen. “Verder is er intensief overleg gevoerd met de verkopers van de markt over hoeveel kasten er moesten komen en waar deze het beste konden worden geplaatsen”, voegt Marcel Aben toe.  

Alles in één hand 

Naast het maken van een technisch ontwerp zijn ook de overige werkzaamheden door Buitenkast verzorgd. De productie en het plaatsen van alle kasten, bestraten van de deksels, aanleg van de kabelinfrastructuur, montagewerk, bedrijfsvaardig opleveren tot en met uitleg op locatie behoorde tot de werkzaamheden. Met deze aanpak had het bouwteam alle specialistische kennis en vaardigheden in één hand waardoor er probleemloos een fraaie installatie is gerealiseerd.  

Buitenkast  
Wormerveer  
075 750 2214 
buitenkast.nl