Maakt u ook een lijstje?
Tekst: Denise Janmaat, Directeur Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid
Toegankelijkheid op het lijstje
In de afgelopen periode werd het ons duidelijk dat veel gemeenten bezig zijn met het onderwerp toegankelijkheid. Niet alleen om de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland te worden; er wordt flink moeite gedaan om toegankelijkheid steeds beter in projecten in te vlechten en het basisniveau in de gemeente te verhogen. Er kwamen flink wat aanvragen binnen voor advies over het optimaliseren van de toegankelijkheid in de meest brede zin.
Verlichting
Goede verlichting brengt duidelijkheid en veiligheid in de openbare ruimte. Maar wanneer is die verlichting goed als je het hebt over toegankelijkheid? Nou, bijvoorbeeld door in te spelen op de rolstoeler die op zijn hoogte meer licht nodig heeft, op de slechtziende die in combinatie met een geleidelijn goed aangelicht moet worden en op ouderen die minder goed diepte in kunnen schatten bijvoorbeeld. Als u in dat kader dit onderwerp op uw lijstje zet, zult u veel ontdekken.
Bestrating
U heeft vast binnenkort ergens een project waar de bestrating wordt aangepakt. Voor een rolstoeler, rollatorgebruiker en stok- of kruklopers is het van belang dat het strak wordt gemaakt met weinig tot geen hoogteverschillen. Voor blinden en slechtzienden is het fijn als de geleidelijnen er goed op aangebracht kunnen worden en blijven zitten. Voor iedere gebruiker is het fijn als er bij regen geen water blijft staan en als men niet uitglijdt op de gekozen steensoort. Genoeg criteria om er vragen over te stellen tijdens de Vakbeurs.
Straatmeubilair
Juist voor mensen met een mobiele beperking is het van belang om onderweg even te kunnen rusten. Wat zij nodig hebben is straatmeubilair dat het hen gemakkelijk maakt. Een bankje heeft de juiste hoogte en op de juiste plek een leuning, zodat het gaan zitten en weer opstaan zo makkelijk mogelijk gaat. Kleurkeuze en uitvoering is voor hen ook van belang, net zoals voor mensen met een visuele beperking. En wat te denken van de vorm en bereikbaarheid van afvalbakken; ook die moeten toegankelijk zijn. Alle reden om u goed te laten adviseren.
Landschapsarchitectuur & ontwerp
Het belang van een toegankelijke inrichting van parken, plantsoenen, tuinen en recreatiegebied is voor mensen met een beperking groot. Zij moeten het vaak hebben van de stukken groen die dicht bij hen in de buurt zijn, zodat het op behapbare afstand is van hun woning. U draagt daarmee bij aan een fijne woon- en leefomgeving die uitnodigt om er (langer) te blijven wonen, ook als men wat gaat mankeren. Vlakbij huis kunnen genieten van de natuur en het groen draagt bij aan welzijn en verdient daarom alleen al een plek op uw lijstje.
Spelen en recreatie
Samen met je vriend(inn)en uit je buurt spelen, ook als je een beperking hebt. Dat is tegenwoordig mogelijk als gekozen wordt voor de juiste speeltoestellen en andere recreatieve mogelijkheden. Het bij elkaar brengen van meerdere generaties om samen in de omgeving te ontspannen en genieten, is een ander doel. Spelen en zorgen voor elkaar. Met toegankelijke recreatie dient u sociaal en maatschappelijk gezien meerdere doelen, zoals bijvoorbeeld de waardevolle integratie van diverse doelgroepen. Met dit onderwerp op uw lijstje wordt u vast geïnspireerd om veel moois te bereiken.
En dan te bedenken dat er nog zoveel meer mogelijkheden zijn om de openbare ruimte echt toegankelijk te maken. In menig project binnen gemeenten zien we dat het bij elkaar brengen van de diverse disciplines en de deskundigheid leidt tot daadwerkelijke toegankelijkheid, bewustwording en integratie. De exposanten lichten u graag de mogelijkheden toe en als u wilt weten of u de juiste keuze maakt, kunt u me altijd nog even vragen of we meekijken om echt alles in één keer goed te doen, zodat u alle gebruikers blij en tevreden maakt.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Fietsenrek Toekan, toekomstgericht!
22 nov om 08:36 uurNa jaren van ervaring in de ontwikkeling en de productie van functionele en vandalismebestendige fietsenrekken…
3D-betonprinten: duurzamer, sneller en meer ontwerpvrijheid
20 nov om 08:59 uurSaint-Gobain Weber experimenteerde al met het 3D-printen van beton sinds het begin van deze eeuw en realiseerde…
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov om 09:05 uurDe groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov om 13:41 uurStudio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…
Rotterdam investeert in urban sports
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Vergroend visitekaartje voor gemeente Purmerend
6 nov om 09:27 uurHet plein voor het stadhuis van Purmerend heeft een metamorfose ondergaan. Auto’s staan tegenwoordig in een…
Amsterdam zet nieuwe standaard in fietsparkeren: eerste Puccini-fietsenrek geplaatst
5 nov om 09:07 uurOp donderdag 10 oktober 2024 werd een nieuwe stap gezet in de fietsparkeeroplossingen in Amsterdam: het…