Kan hemelwaterbeleid verdroging tegengaan?
Gelijktijdig hebben we te maken met droogte en verdroging en als het dan regent, spoelt veel regenwater vanuit de woonwijk direct weg naar de riolering. Te veel en te weinig water; wordt het tijd voor een gedifferentieerd hemelwaterbeleid?
Toenemende verharding
Wateroverlast is veelal toe te schrijven aan een veranderend klimaat. Maar watertekorten hebben vaak een andere oorzaak. Water wordt, zodra het zich in de slootof riolering bevindt, weggepompt en komt vervolgens niet meer in de bodem terecht. Daarbij neemt het verhardingpercentage nog steeds toe ondanks initiatieven als ‘operatie steenbreek’ waarin gemeenten samenwerken om de openbare ruimte juist te ontharden. Verharding weghalen is een moeizame klus omdat dorpen en steden door inbreiding verder verdichten en de gemiddelde burger toch kiest voor een betegelde in plaats van een groene tuin.
Apart hemelwaterbeleid voor wateronderlast
Omdat wateroverlast zo zichtbaar is, lijkt het probleem groot. Toch doen stortbuien zich maar af en toe voor, vallen ze meestal heel lokaal en lijden daardoor maar enkele burgers persoonlijk schade. Watertekorten ontstaan daarentegen, vrijwel onzichtbaar, in een geleidelijk proces. Door de schaalgrootte heeft het uiteindelijk grote economische en ecologische gevolgen voor bijna iedereen. Zou extra aandacht voor de kleine bui, waar op jaarbasis 80 tot 90 procent van het neerslagvolume in zit, een oplossing kunnen zijn?
Nieuw bestratingszand
De laatste decennia lijkt hemelwaterbeleid immers over grote buien te gaan. Op zich logisch omdat kleine buien altijdpassen in een voorziening die voor een grote bui is aangelegd. Maar om verdroging tegen te gaan, zou juist die kleine bui niet moeten afstromen maar wegzakken waar hij valt. De versteende openbare ruimte moet dat dan wel toelaten. Daarom heeft Aquaflow bv flowsand ontwikkeld, een nieuw bestratingszand, dat regenwater opneemt. De focus ligt daarbij juist op de kleine buien.
Het flowsand wordt bij aanleg van straatwerk ingeveegd. Daarmee wordt de openbare ruimte als het ware een beetje geperforeerd. Het is standaard brekerzand voorzien van een additief met capillaire eigenschappen. Hierdoor zuigt de verharding van elke bui 1 à 2mm op, voordat de neerslag afstroomt naar de kolk. Een betaalbare maatregel, die op grote schaal kan worden toegepast en effectief kan bijdragen aan duurzaam hemelwaterbeleid.
Dit artikel komt uit Straatbeeld 05/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…