Hoe hoog staat het water?
Als het regent stijgt het peil in een hemelwaterbuffer. Hoe hoog staat het water? Dat blijft meestal een vraag bij waterbergende wegen (Aquaflow systeem), maar ook bij andere ondergrondse bergingen. Hoelang duurt het voordat de buffer daarna weer leeg is? We weten het vaak niet want vanaf maaiveld is het niet te zien. Hoe is het verloop van vulling, lediging en wat was het hoogste waterpeil? Functioneert de berging zoals beoogd in het ontwerp? Als informatie wordt vastgelegd, dan is het ook te achterhalen waar het beter kan of waar het fout is gegaan. Met Flowfacts is dit direct duidelijk omdat de berging wordt voorzien van intelligente meetapparatuur. De gebruiker krijgt daarmee goed inzicht in het functioneren van de buffer.
Praktijkervaringen laten zien dat waterbergingen soms (te) lange ledigingstijden hebben of juist onvoldoende vulling. Bijvoorbeeld omdat het infiltratievermogen van de bodem tegenvalt of door een ruim gedimensioneerde debietbeperking. Beide zaken zijn, na vaststelling, gemakkelijk op te lossen. Als men het maar weet. Flowfacts is ontwikkeld om het Aquaflowsysteem intelligent te maken, maar is generiek toepasbaar in zowel water in zowel water- als rioleringssystemen, met stilstaand- en stromend water. Maar ook vochtgehaltes en temperaturen van het grond- of zandpakket boven, naast of onder de buffer zijn vast te stellen.
Er wordt een gebruiksvriendelijk online platform bijgeleverd. Hierop zijn zowel historische als actuele meetgegevens zichtbaar. Weergegeven in duidelijke grafieken, die op elk beeldscherm, op afstand en real-time te zien zijn. Koppeling met een hoofdpost kan ook. Verder kan de gebruiker zelf, zonder externe ondersteuning, meetpunten toevoegen, wijzigen en groeperen.
Aquaflow
Amstelhoek
085 - 485 3270
https://aquaflow.nl/
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurYoung Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
14 mrt om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…