Groeneplaats in Den Burg voldoet weer aan hedendaagse eisen
Met de nieuwe bebouwing en de herinrichting van de openbare ruimte op de Groeneplaats en Vismarkt is het centrum van Den Burg weer nieuw leven ingeblazen. Het zogeheten winkelrondje in het dorp is weer hersteld.
Met de herinrichting is een begin gemaakt met het terugbrengen van de oorspronkelijke cultuurhistorische kenmerken. Deze bestaat uit een kleinschalige opzet van de openbare ruimte die wordt begrenst door passende bebouwing. Ook dient het naastgelegen park een volwaardig onderdeel te worden van het centrum.
"Er zijn verschillende gebouwen rondom het plein gesloopt, waaronder het oude gemeentehuis", vertelt marktmeester Jan Vennik. "Daar zijn verschillende mooie, nieuwe gebouwen voor teruggekomen. Denk aan horeca, winkels en woningen. De sloop van de gebouwen was ook de aanleiding om het plein opnieuw in te richten, om de openbare ruimte een zetje in de goede richting te geven. Het plein is verfraaid en aangepast aan de hedendaagse eisen", aldus Vennik.
Klimaatboom en fietsbeugels
Na de afronding van de nieuwbouw van enkele panden is het eerste deel van de Groeneplaats en de naastgelegen Vismarkt opnieuw ingericht. "Groeneplaats is voorzien van nieuwe bestrating en het ziet er nu gelikt uit. Er is een klimaatboom geplant met daaromheen een mooie zitbank. Daarnaast zijn er een flink aantal fietsbeugels geplaatst voor de vele fietsers op het eiland", zegt Vennik.
De vernieuwde inrichting voldoet aan de eisen van deze tijd zoals duurzaamheidsaspecten en ruimte voor fietsers en voetgangers. Ook is er op het plein ruimte gemaakt om er gezellig te verblijven. Zo is het monumentale vismarktgebouw een horecagelegenheid met ruime terrassen.
Bij de herinrichting is het plein ook geschikt gemaakt voor de wekelijkse warenmarkt. Deze wordt goed bezocht. "Op de woensdagen in het hoogseizoen is er daarnaast een markt gericht op toeristen, waarbij veel Texelse producten worden verkocht. Daarnaast worden de standplaatsen op verschillende dagen bezet door een kaasverkoper, poffertjeskraam en andere foodtrucks", aldus Vennik.
Energie zonder obstakels
In een vroegtijdig stadium van de voorbereidingen is BUITENkast techniek (voorheen PUTkast techniek) door de gemeente benaderd om mee te werken aan de uitwerking van de technische plannen en financiële uitwerking. Later is er nauw samengewerkt met bureau SmitsRinsma om de plannen te vertalen in een gebalanceerd technisch ontwerp waarbij alle voorzieningen obstakelvrij in PUTkasten zijn ondergebracht. Uiteindelijk is de gehele realisatie door BUITENkast techniek verzorgd waardoor de gemeente van begin tot eind alles in één hand had en verzekerd was van een goed resultaat.
Het project was de eerste samenwerking met BUITENkast techniek voor de gemeente Texel. "In het verleden hadden we alle elektra bovengronds, nu allemaal ondergronds. De PUTkasten werken fabelachtig mooi en het is echt een geweldig product. De samenwerking was heel goed, ik kan geen enkel zwak punt bedenken. Zodra er werkzaamheden verricht moesten worden kreeg ik daar informatie over. Ook bij de oplevering heb ik een duidelijke uitleg gehad. Ik werd overal in meegenomen. Dat je betrokken wordt in alle facetten, zeker omdat het een nieuw product is, is zeer prettig", besluit Vennik.
Dit artikel is afkomstig uit Straatbeeld nummer 4, download hier de digitale editie.
BUITENkast techniek
Wormerveer
075 - 750 22 14
BUITENkast-techniek.nl

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Een fontein als blikvanger op het Stadsforum in Tilburg
24 mrt om 08:36 uurOp het Stadsforum in Tilburg vormt een moderne fontein een levendig middelpunt van het vernieuwde plein. Het…
Klundert zet in op levendig centrum met historische accenten
25 feb om 08:43 uurDe gemeente Moerdijk heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het centrum van Klundert te transformeren tot…
Autovrije, natuurinclusieve openbare ruimte als trekker voor Merwede
24 jan om 09:05 uurIn het hart van Utrecht wordt met Merwede een binnenstedelijke wijk gerealiseerd met een uniek…
Hoe Apeldoorn de eerste stappen zet op weg naar de Straat van de Toekomst
22 jan om 10:45 uurHoe moet de Straat van de Toekomst eruit komen te zien? Het is een vraag die veel gemeenten bezighoudt. Dat…
Kronenburg in transitie: een duurzame toekomst voor Arnhem
20 jan om 08:29 uurDe Arnhemse wijk Kronenburg ondergaat een ingrijpende transformatie. Een project dat niet alleen de…
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Duurzaam en speels design met water en natuursteen op Grote Markt
3 jan om 08:00 uurDe herinrichting van de Grote Markt in Groningen is een ware transformatie. Het plein, dat vroeger vooral als…