Game voor kinderen moet buitenspelen motiveren
Dave Ensberg van Jantje Beton is duidelijk waarom de game ontwikkeld is. “Het is een feit dat kinderen minder buitenspelen dan hun ouders en grootouders. In Nederland speelt 15 procent zelfs nooit buiten. We kunnen steeds blijven roepen dat lang achter een scherm zitten van een telefoon of tablet slecht is, maar je kunt er ook de realiteit van maken.”
Bij Jantje Beton verwachten ze door de game een nieuwe stimulerende belevingswereld voor kinderen te creëren. Ensberg: “Het doel is dat we kinderen uitdagen om in beweging te komen en meer te spelen. Omdat de challenges afgestemd zijn op de speelstijlvoorkeuren van de kinderen krijgen zij automatisch speelopdrachten die interessant voor ze zijn.” De kinderen moeten voordat ze kunnen spelen eerst een vragenlijst invullen. Aan de hand daarvan worden er verschillende challenges uitgekozen. Voorbeelden van challenges zijn touwtjespringen, huttenbouwen, rondjes rennen of een bal hooghouden. In totaal zijn er zo’n dertig challenges.
Pilot Amsterdam Nieuw-West
Tijdens de pilotperiode van de game, van oktober 2019 tot en met juni 2020, werkt Jantje Beton samen met kinderen van 8 tot 12 jaar uit Amsterdam Nieuw-West. “Dit is een gebied waar kinderen weinig buitenspelen. Dat geldt overigens voor de hele Randstad. Daar spelen kinderen veel minder buiten dan in de rest van Nederland”, legt Ensberg uit. In totaal worden er zo’n 300 kinderen gevolgd in het Amsterdamse stadsdeel. Ensberg: “We verwachten dat de data en onderzoeksresultaten van dit project meer inzicht geven in de manier waarop kinderen buitenspelen en de mate waarin een online platform daar een bijdrage aan kan leveren.”
Aanmelden
Kinderen kunnen zich alleen maar aanmelden via het emailadres van hun ouders. “Zo kunnen ouders checken of kinderen ook daadwerkelijk spelen”, aldus Ensberg. Het aanmelden is in goed vertrouwen, zo zegt Ensberg. Hij verwacht niet dat kinderen zonder medeweten van ouders zich zullen aanmelden. “Het is geen competitie, er zit bijvoorbeeld geen klassement aan de game vast. De ontwikkeling in het buitenspelen staat centraal.”
Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 1 / 2020. Vanaf 28 februari kunt u het magazine hier downloaden.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov om 09:05 uurDe groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Rotterdam investeert in urban sports
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving
2 okt om 13:52 uurHet groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…
Fitness Circus brengt wijkbewoners Maaspoort Den Bosch in beweging
12 sep om 09:05 uurIn de gemeente ’s-Hertogenbosch is onlangs het eerste Fitness Circus van Nederland gerealiseerd en geopend. Het…
Meer oog voor sporten en bewegen in de openbare ruimte
30 aug om 10:48 uurVakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…
Nieuw meetinstrument beoordeelt kindvriendelijkheid buurt door ogen ouders
12 aug om 11:03 uurHoe meet je hoe kindvriendelijk een buurt is? Ouders zijn daarin een belangrijke factor, zij bepalen immers…
Waar spelen kinderen buiten, waarom juist daar en wat doen ze daar?
22 jul om 12:18 uurHij ontmoette Dave Ensberg-Kleijkers ooit nadat hij had vernomen dat de directeur van Jantje Beton zijn model…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
5 jul om 08:42 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…