Boulevard Zandvoort moet allure terugkrijgen

woensdag 4 januari 2023
Zandvoort is één van de bekendste badplaatsen van Nederland. Langs de kustlijn bevindt zich de boulevard die een grens vormt tussen het zandstrand en de duinen met het centrum. De gemeente wil de boulevard zijn allure teruggeven en beter op omgeving laten aansluiten. Ze pakt dat project in twee fases aan.

tekst: Mark Bos

Zandvoort heeft 17.000 inwoners, maar in het hoogseizoen en tijdens het Formule 1-weekeinde bezoekt een veelvoud van dat aantal de badplaats aan de Noordzee. De boulevard is aan modernisering toe. “Zeker omdat we Zandvoort ook buiten het hoogseizoen aantrekkelijk willen maken”, legt Walter Vroom, procesmanager bij de gezamenlijke ambtelijke organisatie van de gemeente Haarlem en Zandvoort, uit. 

Boulevard in drie delen 

De boulevard is ongeveer vijf kilometer lang en op te delen in drie stukken. Allereerst is er de 1,3 kilometer lange zuidboulevard, de Boulevard Paulus Loot, het deel dat in de eerste fase van het project is aangepakt. Daarna volgt de 600 meter lange middenboulevard, de Boulevard De Favauge, het voetgangersgebied dat in het centrum van Zandvoort ligt. Het derde, verreweg langste deel is de Noordboulevard, de Boulevard Barnaart. Die loopt drie kilometer vanaf het Palace Hotel langs het circuit naar Bloemendaal. Dit deel valt buiten het herinrichtingsplan: het stuk dat de gemeente daar in eigendom en beheer heeft is beperkt omdat er een provinciale weg langsloopt. 

“Er ligt een visie voor de hele boulevard, maar we hebben besloten met die eerste twee kilometer te starten. Het was hoog tijd", vertelt Vroom. “Dit is het gebied dat in de oorlog de Atlantic Wall was. De inrichting en riolering dateerden dus uit de eerste jaren na de oorlog”. 

Boulevard Zandvoort

Overlast beperken 

De zuidboulevard was in feite een normale straat, die echter vijftig dagen per jaar heel druk is en volledig was ingericht om in die periode de overlast te beperken: veel parkeerplaatsen, verkeersborden, barrières en een drukke belijning. “Een beperkte ruimtelijke kwaliteit al met al, sober ingericht met straatbakstenen en stoeptegels. We hadden bovendien een onderhoudsopgave aan het riool: vervanging van het vuilwaterriool en afkoppeling van het regenwater in een infiltratieriool.” 

Het kreeg als thema 'duinboulevard' mee en de omwonenden en paviljoeneigenaren praatten tot in detail mee over het ontwerp. “Hier komt niet het landelijke publiek, maar vooral de regio om van het strand te genieten. Het heeft daardoor een ander karakter met meer landschappelijke kwaliteit met veel groen, meer dorps.” 

Ruimte voor voetgangers en fietsers 

In het nieuwe ontwerp van BoschSlabbers landschapsarchitecten is rekening gehouden met veel ruimte voor voetgangers en fietsers. Deze ruimte is gecreëerd door aan de kustzijde alle parkeerplekken te laten vervallen. De vrijgekomen ruimte is gebruikt om een ruime wandelpromenade te maken.  

Tussen die promenade en de straat is een brede strook groen van helmgras aangebracht. Dit geeft het groene karakter aan de boulevard, waar voorheen het blik van auto’s overheerste. Op meerdere plekken zijn uitkijkpunten en banken gerealiseerd. De straat zelf is ingericht als een fietsstraat in twee richtingen. Parkeren kan alleen nog aan de landzijde. De trottoirs zijn voorzien van zandkleurige tegels, die qua sfeer mooi in het geheel passen. 

Zandvoort Buitenkast

Strandpaviljoenen 

Onderaan de duinen op het strand bevinden zich enkele strandpaviljoenen, die elk hun eigen nutsvoorzieningen hebben. Hiervoor stonden op de boulevard verschillende technische kasten in verschillende soorten, maten en kleuren. “Een vrij ouderwetse situatie met relatief kleine, maar wel slechte buitenkastjes”, schetst Vroom. “Veel paviljoenen hebben bovendien plannen om hun aansluitingen te verzwaren. Daar wilden en moesten we wat mee. Er moest een kwaliteitsslag plaatsvinden: veilige, nette en zwaardere combikasten die goed in de omgeving pasten.”  

BUITENkast Techniek werd hiervoor in een vroegtijdig stadium benaderd. Na schouwen, inventarisatiegesprekken met alle strandpaviljoens en afstemming met nutsbedrijven werd de adviseurs van BUITENkast snel duidelijk dat door de energietransitie een forse uitbreiding van het elektriciteitsnet noodzakelijk was.  

Eenheid 

De uitgebreide voorbereiding leidde tot een plan waarbij alle nutsvoorzieningen in één model kasten zijn ondergebracht. Hiervoor zijn speciale combikasten ontwikkeld. Deze kasten zijn zo veel als mogelijk geplaatst bij de opgangen van het strand naar de boulevard, waar ze de minste hinder gaven, goed benaderbaar zijn en voldoende ver van de zee staan.  

Ook de realisatie is door BUITENkast techniek verzorgd. Met deze aanpak hadden de aannemer en de gemeente met één specialist te maken die van begin tot eind alle details kende. Deze winterperiode worden aansluitingen omgezet naar de nieuwe locaties en krijgen verschillende paviljoenen de gewenste verzwaring. “Het was een ingewikkeld project, maar de uitvoering is goed gegaan”, toont Vroom, die zich nu opmaakt voor de tweede fase met de middenboulevard, tevreden. 

Buitenkast strand Zandvoort

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een fontein als blikvanger op het Stadsforum in Tilburg

24 mrt om 08:36 uur

Op het Stadsforum in Tilburg vormt een moderne fontein een levendig middelpunt van het vernieuwde plein. Het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Klundert zet in op levendig centrum met historische accenten

25 feb om 08:43 uur

De gemeente Moerdijk heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het centrum van Klundert te transformeren tot…

Lees verder »
descriptionArtikel

Autovrije, natuurinclusieve openbare ruimte als trekker voor Merwede

24 jan om 09:05 uur

In het hart van Utrecht wordt met Merwede een binnenstedelijke wijk gerealiseerd met een uniek…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe Apeldoorn de eerste stappen zet op weg naar de Straat van de Toekomst

22 jan om 10:45 uur

Hoe moet de Straat van de Toekomst eruit komen te zien? Het is een vraag die veel gemeenten bezighoudt. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kronenburg in transitie: een duurzame toekomst voor Arnhem

20 jan om 08:29 uur

De Arnhemse wijk Kronenburg ondergaat een ingrijpende transformatie. Een project dat niet alleen de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal

14 jan om 08:30 uur

De gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad

13 jan om 09:09 uur

Dordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam en speels design met water en natuursteen op Grote Markt

3 jan om 08:00 uur

De herinrichting van de Grote Markt in Groningen is een ware transformatie. Het plein, dat vroeger vooral als…

Lees verder »