Bomen en klimaat: sortiment lokaal aanpassen

dinsdag 17 september 2024

Het klimaat is een dagelijks thema in de groene ruimte, met name door de weersomstandigheden die ons de laatste jaren voor nieuwe dilemma’s stellen. De extremere warmte en droogte van de laatste jaren maakte afgelopen najaar plaats voor een extreem natte periode. De reactie in de toepassing van bomen is uiteraard om het sortiment aan te passen op de lokale omstandigheden: droogte-tolerantie voor de lange droge perioden en vochttolerante soorten voor de plaatsen waar water opgevangen en gebufferd wordt.

Het sortiment in productie is gericht op het inspelen op de huidige behoeften en het tegelijkertijd zoeken naar het sortiment dat in de nabije toekomst meer op de voorgrond gaat komen. De latente behoefte in de eindmarkt van de verdere toekomst moet zijn weg vinden naar de veredeling en vermeerdering in het heden om een passende oplossing te krijgen voor aanplant over vijftien tot dertig jaar.  

De blik moet daarom verplaatst worden naar de reactie op de klimatologische omstandigheden later in deze eeuw. Het belang van bomen met een groter kroonvolume als basis voor ecosysteemdiensten is evident. De bomen die deze functie aan het einde van deze eeuw moeten vervullen zullen in meerderheid nu in productie staan of aangeplant worden. 

Zorgwekkend beeld voor 2050 en 2070 

Een artikel in Nature beschrijft het onderzoek van Manuel Esperon-Rodriguez, et all, met de titel ‘Climate change increases global risk to urban forests’. De wetenschappers onderzochten de gezondheid van het sortiment in steden in het jaar 2050 en 2070 aan de hand van de klimatologische voorspellingen per stad. Tevens onderzochten ze de tolerantie van het sortiment voor de factoren temperatuur en neerslag, waarbij er 164 steden in 78 landen onderzocht zijn.  

In Noord-Europa zijn in de data 13 landen, 22 steden en 815 soorten onderzocht. Uit de data voor het beschreven scenario voor het jaar 2070 blijkt dat 71procent van de onderzochte soorten risico loopt door een te hoge gemiddelde temperatuur, 47 procent loopt risico door de hoogste temperatuur van de warmste maand, 72 procent loopt risico door een te kort aan de gemiddelde neerslag hoeveelheid en 45 procent loopt risico door een tekort aan neerslag in het droogste kwartaal. Een zorgwekkend beeld van de toekomst. 

Onderzoek met WUR 

Kanttekening bij het onderzoek is dat er uitgegaan wordt van gestandaardiseerde toleranties van de verschillende abiotische factoren. Om deze toleranties beter in beeld te krijgen, is praktijkonderzoek nodig om deze toleranties (fenotypering) scherp te krijgen. De WUR heeft een onderzoek geïnitieerd, genaamd CSI Trees, waarbij deze fenotypering kern van het onderzoek is. Dit onderzoek wordt ondersteund en mede gefinancierd door Boom & Bonheur. Wij informeren u graag over onze visie op het sortiment in de toekomst. 

Boom & Bomnheur 
06 – 25 125423 
info@boombonheur.com 
boombonheur.com