Zeeuws geïnspireerd 'Straetgoed'

\"Straetgoed\": Zeeuws geïnspieerd straatmeubilair
Streatgoed is een serie straatmeubilair ontstaan door de fascinatie voor Zeeuws erfgoed. Het was een afstudeer project van Hanna Aerts, student aan de Kunstacademie St. Joost in Breda. De serie is ontworpen voor het Zeeuws museum, in samenwerking met ANÆ en Imtech infra. De serie omvat een boomrooster, een afvalbak, een zitelement en een lichtmast.
Boomrooster
Het open patroon uit de Zeeuwse boerinnenkappen dienst als inspiratiebron voor de vorm van de perforatie. Het logo van het Zeeuws museum is via het uitgelaserde stofpatroon zichtbaar gemaakt in het boomrooster. Dit product is mede mogelijk gemaakt door Anae boomroosters.
Afvalbak
Het plooien van de beuken door Zeeuwse boerinnen was de inspiratiebron voor de afvalbakken. Door het logo van het Zeeuws Museum te extruderen ontstaat er een plooiende vorm. De afvalbak bestaat uit drie delen: een massieve bodem, een middenstuk met de plooien, en een massieve deksel die opengeklapt kan worden om de binnenbak te verwijderen en te legen.
Zitelement
Het zitobject in de Straetgoed lijn, is geïnspireerd op de bonte patronen in de streekdracht en de onderbrekingen van die patronen door plooien en lagen. Informatie over het Zeeuws museum is een eigen patroon geworden. De afwisselende vorm zorgt voor een verscheidenheid aan zit- en gebruiksmogelijkheden.
Lichtmast
De lichtmast in de lijn van Hanna Aerts, is gebassserd op het 'Zeeuws Licht' dat veel Zeeuwse schilders in het begin van de 20e eeuw inspireerde. Omdat een lichtmast niet zijn eigen paal beschijnt is dit de plek waar Aerts een verassende toevoeging deed in de vorm van een geperforeerd patroon dat overdag praktisch niet opvalt maar in een donker zorogt voor een verassend effect. De lichtmast is mede mogelijk gemaakt door Imtech en de gemeente Breda.
Meer informatie over het project kunt u vinden op de website van Hanna Aerts.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…