Vriezenveen krijgt circulaire en klimaatadaptieve straat
Op het eerste oog lijkt het te gaan om alleen het vervangen van een nieuw wegdek, maar niets is minder waar, aldus Koster: “Dit is nu één van de projecten waar klimaatadaptatie, circulariteit en duurzaamheid in praktijk wordt gebracht." Het werk aan de straat sluit aan op de campagne over klimaatadaptatie, die onlangs van start is gegaan. "We zijn nu halverwege het werk, er moet nog een en ander gebeuren, maar je kan goed zien wat we als gemeente doen om Twenterand toekomstbestendig te maken", zo zegt Koster. "Een groot deel van de effecten van klimaatverandering kunnen we op een slimme manier oplossen. We proberen dit zo veel mogelijk zichtbaar te doen, maar als het niet kan, dan op verantwoorde wijze onder de rijbaan. De planning is dat het gehele werk voor het einde van het jaar klaar is."
De werkzaamheden aan de Dunantstraat bestaan uit het vervangen van het vuilwaterriool voor een nieuw riool, het aanleggen van een stabiele waterbuffer onder de rijweg Aquabase, het neerleggen van een extra doek (GeoClean aquatextiel, het blauwe doek op de foto) om te voorkomen dat minerale oliën in de bodem of het grondwater komen. Het water wordt opgeslagen onder de rijbaan en vervolgens wordt het geïnfiltreerd en/of vertraagd afgevoerd. De kolken voeren het water via een afvoerbuis naar het een holle ruimte onder de rijbaan. Deze ruimte wordt bij nat weer gevuld en vervolgens weer langzaam water afgeven aan de ondergrond. Bij extreem veel regenval in korte tijd is er voor een piekbelasting een ‘ontsnapping’ gemaakt naar het vuilwaterriool. Het systeem vult zich met water en de lucht wordt via luchtroosters uit het systeem gelaten.
De betonverhardingen van de straat worden nieuw geleverd. Dat product is duurzaam gemaakt. Reduton is cementloos beton waar betongranulaat inzit. Dat is gerecycled materiaal. Reduton is afkomstig van het van oorsprong Vriezenveens bedrijf v.d. Bosch Beton. De gebakken stenen die uit de rijweg komen, worden ook weer toegepast in de nieuwe rijbaan.

Op de foto van links naar rechts: Roel Koster (wethouder gemeente Twenterand), Berry Mullink (v.d. Bosch Beton) en Rick Jansen (Reko Raalte). Fotobron: gemeente Twenterand
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurYoung Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
14 mrt om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Speeltoestel in Haarlem krijgt tweede leven dankzij duurzame renovatie
6 mrt om 09:05 uurIn Haarlem is een innovatieve en circulaire aanpak toegepast om een speeltoestel op het Flevoplein een tweede…
Met een circulariteitsindex verduurzaamt Tilburg haar beheer van de openbare ruimte
4 mrt om 09:11 uurSnoeien zonder aanhanger? Bladeren niet opruimen maar laten liggen? Het zijn overwegingen die voortvloeien uit…
Alphen aan den Rijn wil met gebruik multikokers regie houden in ondergrond
3 mrt om 14:14 uurIn twee projecten werkt de gemeente Alphen aan den Rijn met multikokers (ducts) voor telecomkabels. Het zijn…
Vlaardingen pakt ophoogprogramma steeds integraler aan
24 feb om 14:51 uurVerzakkingen. De polder Holy in het buitengebied van Vlaardingen, waar in de jaren 80 van de vorige eeuw de…